Μετά τη νέα προειδοποίηση από την ΕΕ για επόμενο στάδιο οικονομικών κυρώσεων, η Μόσχα επανέλαβε ότι θέλει «πραγματιστική συνεργασία» με τη Δύση, αλλά «θα υπερασπιστεί την οικονομία της».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε την ελπίδα του πως «θα επικρατήσει η κοινή λογική», λέγοντας με νόημα πως ο χορός των αμοιβαίων μέτρων γίνεται «σε βάρος των δικών μας συμφερόντων αλλά και των συμφερόντων των δυτικών εταίρων μας».

Νωρίτερα, στην πρώτη αντίδραση μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως «η Ρωσία θα ξεκινήσει πρώτα από όλα από τα συμφέροντά της, θα προστατεύσουμε την οικονομία μας, την κοινωνική μας σφαίρα, τις επιχειρήσεις μας».

«Παράλληλα, θα αντλήσουμε συμπεράσματα από την στάση των εταίρων μας» είπε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ υποβάθμισε επίσης το άτυπο μπλόκο της G7 στη Ρωσία. Οι δυτικές χώρες «δεν έδιωξαν τη Ρωσία από την G8, απλώς παρέκαμψαν τη σύνοδο στο Σότσι» είπε, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα έλεγα πως έγινε αισθητή κάποια μεγάλη ζημιά».

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να πλήξει τη γερμανική οικονομία, αλλά είπε ότι το να μην κάνει τίποτα ως απάντηση στην επιθετικότητα της Μόσχας στην Ουκρανία «δεν αποτελεί επιλογή».

«Το έχω πει ότι οι κυρώσεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο και για γερμανικές εταιρείες» είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Αλλά έχω πει, επίσης, ότι υπάρχει αντίκτυπος όταν επιτρέπεται να μετακινείς σύνορα στην Ευρώπη και να επιτίθεσαι σε άλλες χώρες με τα στρατεύματά σου» τόνισε.

«Το να κάνουμε αποδεκτή τη συμπεριφορά της Ρωσίας δεν αποτελεί επιλογή. Επομένως, είναι απαραίτητο να ετοιμάσουμε νέες κυρώσεις» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ