Μετά τις συζητήσεις που προκάλεσε η απόφαση της Wikipedia να διανείμει τη selfie ενός πιθήκου, χωρίς την συγκατάθεση του φωτογράφου στον οποίο ανήκε ο φωτογραφικός εξοπλισμός, οι ΗΠΑ εξέδωσαν νέες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν αναγνωρίζονται πνευματικά δικαιώματα για έργα που έχουν «δημιουργήσει» μαϊμούδες, φαντάσματα και θεότητες.

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ δημοσίευσε μία αναθεώρηση των κανόνων του -την πρώτη εδώ και δύο δεκαετίες-, σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών, κειμένου και τέχνης που ξεκαθαρίζει ότι αναγνωρίζει έργα που έχουν παραχθεί από ανθρώπους.

Στις 1.222 σελίδες κανονισμών αναφέρεται ξεκάθαρα ότι δεν αναγνωρίζονται πνευματικά δικαιώματα έργα που παράγει «η φύση, τα ζωή ή τα φυτά» ή «που λέγεται ότι έχουν δημιουργηθεί από θεϊκές ή υπερφυσικές οντότητες».

Η Wikimedia, που έχει στην ιδιοκτησία της την Wikipedia, χρησιμοποίησε την φωτογραφία χωρίς άδεια, υποστηρίζοντας ότι ο φωτογράφος δεν έχει δικαιώματα στην φωτογραφία, καθώς την τράβηξε ο πίθηκος.

Η απόφαση των αμερικανών αξιωματούχων ουσιαστικά δικαιώνει τη Wikimedia, καθώς κρίνει ότι ούτε ο πίθηκος, αλλά ούτε και ο φωτογράφος στον οποίο ανήκε ο εξοπλισμός μπορούν να κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο βρετανός φωτογράφος Ντέιβιντ Σλέιτερ τραβούσε φωτογραφίες τους πιθήκους σε νησί της Ινδονησίας, όταν τα ζώα άρχισαν να περιεργάζονται τον εξοπλισμό του.

Ένας από αυτούς πήρε την φωτογραφική μηχανή και άρχισε να τραβά εκατοντάδες φωτογραφίες, ανάμεσά τους και μία selfie που έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ