Σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ή το 50% των ασφαλισμένων στην ΕΕ έχουν ήδη αποκτήσει την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας που τους επιτρέπει να λάβουν επείγουσα περίθαλψη όταν ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελβετία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας, η οποία εκδίδεται δωρεάν, εξασφαλίζει ότι ο πολίτης, κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής του στο εξωτερικό, έχει το δικαίωμα να λάβει την αναγκαία ιατρική περίθαλψη από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής με τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος που αυτή συνεπάγεται για τους υπηκόους αυτής της χώρας.

Τα νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς που επιδεικνύουν την κάρτα λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι σχετικές δαπάνες που πραγματοποιούν τους επιστρέφονται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις απόρριψης, οι οποίες προέκυψαν, γενικά, λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης των παρόχων ιατρικής περίθαλψης.

Για τον λόγο αυτό, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη ενημερώνουν διαρκώς τους επαγγελματίες του τομέα υγείας και τους πολίτες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κάρτας.

Σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας δεν γίνει δεκτή, οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αρμόδια αρχή υγείας της χώρας την οποία επισκέπτονται.

Η κάρτα εκδίδεται δωρεάν από τον εθνικό ασφαλιστικό φορέα της χώρας προέλευσής τους, χωρίς να χρειάζεται η καταβολή τελών σε ενδιάμεσους φορείς που προσφέρουν βοήθεια για την υποβολή της σχετικής αίτησης, όπως έχει αναφερθεί ότι συμβαίνει σε ορισμένες χώρες.

Το 2013 οι κάτοχοι της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας αυξήθηκαν κατά 8 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2012 ή κατά 4%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ