Τη συζήτηση για τη νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών, με τη μορφή της αστικής ένωσης, προτίθεται να ανοίξει το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση της Ιταλίας, της μίας από τις δύο χώρες της «παλιάς ΕΕ» των 15 (μαζί με την Ελλάδα) που δεν έχει εισάγει κανενός είδου πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πλαίσιο που προτίθεται να εισάγει προς συζήτηση ο Ρέντσι προβλέπει εξίσωση των ομόφυλων με τα ετερόφυλα ζευγάρια πλην της δυνατότητας υιοθεσίας. Σύμφωνα με τη Repubblica και την Stampa, η Μόνικα Τσιρίνα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) παρουσίασε ήδη στη νομική επιτροπή της Γερουσίας τις δύο προτάσεις για το σχετικό νόμο.

Προβλέπουν νομική αναγνώριση των ζευγαριών, με όλα τα φορολογικά και κληρονομικά δικαιώματα και δικαιώματα περίθαλψης που υπάρχουν για τα ετερόφυλα ζευγάρια πλην της υιοθεσίας (βάση δηλαδή είναι το γερμανικό μοντέλο, και όχι τα πιο «προχωρημένα» σκανδιναβικά ή το βρετανικό και το γαλλικό).

Το σημείο ωστόσο που σίγουρα θα προκαλέσει τα περισσότερα προβλήματα είναι η δυνατότητα να υιοθετήσει ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού το ήδη αναγνωρισμένο παιδί (βιολογικό ή υιοθετημένο) του άλλου.

Οι δύο διαφορετικές προτάσεις για το νέο πλαίσιο προβλέπουν ουσιαστικά αστική ένωση και όχι γάμο, αλλά ακόμη και αυτό χαρακτηρίζεται από τις δύο εφημερίδες ως πολύ μεγάλο βήμα. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι τελευταίες χώρες της παλιάς ΕΕ των «15» που δεν έχουν απολύτως κανένα νομοθετικό πλαίσιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και η αστική ένωση πάντοτε ανοίγει τη συζήτηση για την πλήρη εξίσωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ