Η κατανάλωση ακόμη και μέτριων ποσοτήτων κόκκινου κατεργασμένου κρέατος συντελεί στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Ηeart Failure.

Αντιθέτως, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος που δεν έχει υποστεί επεξεργασία, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων ή πρόωρου θανάτου.

Ερευνητές από τη Σουηδία και την Πολωνία με επικεφαλής την καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιατρικής, Αλίτσια Βολκ από Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, μελέτησαν δεδομένα που αφορούσαν περίπου 37.000 άνδρες, 45-79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου.

Σε διάστημα 12 ετών, 2.900 είχαν διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και 266 είχαν αποβιώσει εξαιτίας καρδιακών επιπλοκών.

Από την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι, όσοι έτρωγαν πάνω από 75 γραμμάρια κόκκινου κατεργασμένου κρέατος (κυρίως αλλαντικά, λουκάνικα, ζαμπόν και μπιφτέκια) την ημέρα είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιολογικών προβλημάτων, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 25 γραμμάρια.

Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιακά αίτια.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για κάθε επιπλέον 50 γραμμάρια (αναλογούν σε δύο φέτες ζαμπόν) κόκκινου κατεργασμένου κρέατος ο καρδιακός κίνδυνος αυξάνεται κατά 8% και του πρόωρου θανάτου, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, κατά 38%.

Όπως είναι γνωστό, το κατεργασμένο κρέας έχει εμπλουτιστεί με αλάτι και συντηρητικά ή βελτιωτικά γεύσης, ή έχει υποστεί διεργασίες όπως το «κάπνισμα» με πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει συντηρητικά, ούτε τόσο αλάτι.

Η Τζοάνα Καλούτζα, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών της Ζωής στη Βαρσοβία, εξηγεί ότι «πρέπει κανείς να αποφεύγει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας στη διατροφή του και να περιορίζει την ποσότητα του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στη μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα ή και λιγότερο. Στη θέση τους, να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και ψάρια».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr