Την προσπάθεια αποκωδικοποίησης της γλώσσας των φυτών χρηματοδοτεί η Ε.Ε., αφού έχει αποδειχτεί πως η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση του περιβάλλοντος τα επηρεάζει, δεν έχει όμως ποτέ καταγραφεί τι ακριβώς τους συμβαίνει. Τα ίδια τα φυτά θα μπορούσαν να μας πουν, απαντούν οι επικεφαλής του προγράμματος PLEASED (PLants Employed As SEnsing Devices), εάν τα χρησιμοποιήσουμε ως αισθητήρες και καταλάβουμε την γλώσσα τους.

Αυτό που επιχειρούμε είναι να καταγράψουμε πως διαφορετικές εξωτερικές παράμετροι στο περιβάλλον επηρεάζουν τα ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπει το φυτό. Η ομάδα της ιταλικής εταιρείας WLAB έχει εμφυτεύσει μικρο-αισθητήρες στα λεγόμενα φυτά-cyborg που συλλέγουν σήματα που στέλνει το φυτό, τα συλλέγει και τα αναλύει και τα συνδυάζει με αυτά από άλλα παρακείμενα φυτά με σκοπό να αποδώσουν μια καθαρή εικόνα του περιβάλλοντος. «Το φυτό θα μας πει πως αισθάνεται και γιατί», εξηγεί ο Δρ Vitaletti, CEO της WLAB. Φιλοδοξία των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν την τεχνολογία ώστε όλοι να μπορούν να γνωρίζουν εάν ένα φυτό χρειάζεται νερό ή ήλιο ή με ποιον τρόπο το επηρεάζει ένα λίπασμα: η αρχιτεκτονική του PLEASED είναι ανοικτή και ετοιμάζουμε το PLEASED Kit που θα επιτρέψει σε όλους να διεξάγουν τα δικά τους πειράματα, βεβαιώνει ο Δρ Vitaletti.

Χορός με την μουσική των φυτών -ένα πείραμα.

Στόχος του προγράμματος PLEASED που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015 είναι η παρακολούθηση του περιβάλλοντος, η επονομαζόμενη «γεωργία ακριβείας» που θεωρείται το μελλοντικό σύστημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας καθώς και η πιστοποίηση βιολογικής γεωργίας.

Η ευρωπαϊκή επένδυση για το πρότζεκτ PLEASED ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Future and Emerging Technologies (FET). Στην ανάπτυξή του συμμετέχουν συνεργάτες από την Ισπανία (SME Advanticsys @advanticsys), στο Ηνωμένο Βασίλειο (University of Southampton @unisouthampton και London Institute for Mathematical Sciences) ενώ από την Ιταλία συμμετέχει επίσης το Università degli Studi di Firenze @UNI_FIRENZE.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr