Δέκα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού στην Τάφρο Κέρμαντεκ, μια από τις βαθύτερες και ψυχρότερες τάφρους της Γης, το αμερικανικό υποβρύχιο ρομπότ Nereus (Νηρέας) δεν άντεξε την ακραία πίεση και διαλύθηκε -ένα σοβαρό πλήγμα σε μια φιλόδοξη προσπάθεια για την εξερεύνηση των βαθύτερων σημείων των ωκεανών.

Το υποβρύχιο των οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων επιχειρούσε στην τάφρο στο πλαίσιο του εξερευνητικού προγράμματος Hades, στο οποίο συνεργάζονται μια σειρά αμερικανικών ιδρυμάτων.

Το Nereus κατασκευάστηκε μόλις το 2008 στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Γουντς Χολ στη Μασαχουσέτη. Μπορούσε να καταδύεται είτε αυτόματα είτε με τηλεχειρισμό, ενσωμάτωνε μια σειρά από νέες τεχνολογίες που του έδιναν πρόσβαση σε περιοχές όπου άλλα υποβρύχια δεν μπορούσαν να φτάσουν: επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου για αύξηση της αυτονομίας και σύνδεση με την επιφάνεια μέσω μιας λεπτής οπτικής ίνας -μια ιδέα δανεισμένη από τις τορπίλες.

Προφανώς όμως υπήρχαν λάθη σχεδιασμού. Στην τελευταία κατάδυσή του το ρομπότ σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί. Τα σύντριμμα που αναδύθηκαν αργότερα στην επιφάνεια μαρτυρούν ότι το ρομπότ έσκασε προς τα μέσα σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, μερικές δεκάδες μέτρα πάνω από το βυθό.

Στο βάθος αυτό η υδροστατική πίεση φτάνει τις 1.000 ατμόσφαιρες (χίλιες φορές η πίεση της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια της θάλασσας) ή περίπου ένα τόνο ανά τετραγωνικό εκατοστό.

H Τάφρος Κέρμαντεκ, μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων, σχηματίστηκε από την υποβύθιση της τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού κάτω από την Ινδο-αυστραλιανή πλάκα, και κατεβαίνει απότομα σε βάθος 10.047 μέτρων έξω από τη Νέα Ζηλανδία στον Ειρηνικό.

Παγωμένο νερό που εισρέει από την Ανταρκτική κάνει την τάφρο μια από τις ψυχρότερες περιοχές του ωκεανού σε όλο τον πλανήτη

Το βαθύτερο σημείο της Γης είναι η Τάφρος Μαριάνα στον Ειρηνικό με βάθος περίπου 11,03 χιλιομέτρων.

Έχει δεχθεί μόνο δύο επισκέψεις από ανθρώπους, μία με το βαθυσκάφος Trieste το 1960 και μια δεύτερη με το Deepsea Challenger που μετέφερε τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον το 2012.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ