Πάνω από το 70% των ανθρώπων οι οποίοι επέζησαν από την κατάρρευση του πολυώροφου κτηρίου, όπου στεγάζονταν βιοτεχνίες έτοιμων ενδυμάτων, στο Μπανγκλαντές παραμένουν άνεργοι λόγω σωματικής ανικανότητας ή ασθένειας, εξαιτίας του ψυχικού τραύματος που υπέστησαν ή της απροθυμίας των εργοδοτών να τους προσλάβουν.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε έρευνα που διενήργησε η ActionAid, με αφορμή τη συμπλήρωση -στις 24 Απριλίου- ενός χρόνου από την πολύνεκρη τραγωδία.

Η κατάρρευση του κτηρίου Ράνα Πλάζα στοίχισε τη ζωή σε 1.135 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό σχεδόν 2.500 ανθρώπων.

Η έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 66% των επιζώντων αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους.

Το 64% των ανθρώπων που έμειναν άνεργοι είναι σωματικά ανίκανοι να εργαστούν, ενώ το 24% αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά τραύματα.

Οι υπόλοιποι δεν έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά είτε λόγω της απροθυμίας των εργοδοτών να τους προσλάβουν είτε γιατί αναζητούν δουλειά, χωρίς αποτέλεσμα, σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με την ActionAid, μόλις οι 182 από τους επιζώντες επέστρεψαν σε υφαντουργίες.

«Οι περισσότεροι από τους επιζώντες και από τους συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή έχουν τρομερή ανάγκη για οικονομική βοήθεια» σχολίασε η Φάρα Καμπίρ, διευθύντρια της ActionAid στο Μπανγκλαντές, καλώντας την κυβέρνηση, τις εταιρείες οι οποίες παραγγέλνουν ενδύματα από τις βιομηχανίες στο Μπανγκλαντές και τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων να εγγυηθούν τη χορήγηση αποζημιώσεων.

Ο Αμανούρ Ραχμάν, ο επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι το πολύνεκρο δυστύχημα άλλαξε άρδην τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Τα παιδιά των θυμάτων εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργαστούν, τα αγόρια αναγκάζονται να βρουν δουλειές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ τα κορίτσια διατρέχουν τον κίνδυνο πρόωρων γάμων ή της εκμετάλλευσής τους από κυκλώματα μαστροπείας.

Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές έχει προσφέρει οικονομική υποστήριξη ύψους 2,86 εκατ. δολαρίων σε έναν επιλεγμένο αριθμό θυμάτων, πλέον των 5,16 εκατ. δολαρίων (3,7 εκατ. ευρώ) που δόθηκαν από τις εταιρείες που εξάγουν έτοιμα ενδύματα, για τη νοσηλεία και την παροχή υποστήριξης στα θύματα.

Μια από τις διεθνείς εταιρείες ειδών ρουχισμού που παράγγελνε έτοιμα ενδύματα από τα εργοστάσια του Ράνα Πλάζα άρχισε να δαπανά τα 9 εκατ. δολάρια (6,5 εκατ. ευρώ) που είχε ανακοινώσει ότι θα χορηγήσει ως αποζημιώσεις.

Ένα καταπίστευμα το οποίο είχε δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) είχε στόχο να συγκεντρωθούν 40 εκατομμύρια δολάρια (28,9 εκατ. ευρώ) για να μοιραστούν στα θύματα ως αποζημιώσεις πριν από την πρώτη επέτειο.

Οι συνεισφορές δωρητών, εταιρειών λιανικής και αγοραστών έχουν όμως ανέλθει μέχρι σήμερα σε μόλις 17 εκατ. δολάρια (12,3 εκατ. ευρώ).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό