Η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, του πρώτου που εξέδωσε η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια, υποχωρούσε την Πέμπτη σε επίπεδα χαμηλότερα της έκδοσής του, σημειώνει το Reuters, μειώνοντας τις ανησυχίες ότι είχε προσελκύσει βραχυπρόθεσμους επενδυτές και hedge funds που ήθελαν να κατοχυρώσουν άμεσα κέρδη.

Η υποχώρηση της απόδοσης του κάτω του 4,95% στις αρχές της εβδομάδας υποδηλώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να προσελκύσουν μια πιο σταθερή βάση μακροχρόνιων επενδυτών, εκτιμά.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη στο ράλι που σημειώνουν γενικά τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, κυρίως λόγω των υποσχέσεων της ΕΚΤ για παρεμβάσεις.

Η διαπραγμάτευση του νέου πενταετούς ομολόγου ξεκίνησε επίσημα στην ΗΔΑΤ την Πέμπτη, ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιούνταν αγοραπωλησίες.

Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς στο ντεμπούτο του την περασμένη εβδομάδα είχε αυξηθεί έως το 5,1% από το 4,95% που τιμολογηθεί στην έκδοσή του.

Αυτό είχε δημιουργήσει ανησυχίες ότι είχε προσελκύσει βραχυπρόθεσμους επενδυτές και hedge funds που ήθελαν να κατοχυρώσουν άμεσα κέρδη.

Η υποχώρηση της απόδοσης του κάτω του 4,95% στις αρχές της εβδομάδας υποδηλώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να προσελκύσουν μια πιο σταθερή βάση μακροχρόνιων επενδυτών.

Μια καλή επίδοση του ομολόγου στην αγορά είναι σημαντική για τη χώρα, καθώς θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών και σε μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων.

«Ίσως υπήρξαν ορισμένοι που ήθελαν να κατοχυρώσουν κέρδη και να βγουν γρήγορα… ίσως πολύ γρήγορα», είπε ο Padhraic Garvey, επικεφαλής στρατηγικής στην ING στο Άμστερνταμ.

«Ιδεατά θα ήθελες το ομόλογο να διαπραγματεύεται στο 4,75% ή ακόμα και στο 4,5% για να χτιστεί η εμπιστοσύνη (στον τίτλο). Δεν θέλεις η απόδοση να αυξηθεί, διότι αφήνει μια πικρή γεύση και μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας για άλλες εκδόσεις» πρόσθεσε.

Αναλυτές είπαν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολουθούν τις αποδόσεις τίτλων άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως των ιταλικών, των ισπανικών, των πορτογαλικών, αλλά και τον ιρλανδικών ομολόγων, που υποχωρούσαν την Πέμπτη.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς διαμορφωνόταν στο 6,21% έναντι του χαμηλού τεσσάρων ετών 5,85% και 6,50% τις πρώτες ημέρες μετά την έκδοση του πενταετούς.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατά 250 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. Μία από τις ταχύτερες πτώσεις που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως, σημειώνει το πρακτορείο.

«Το ράλι στην περιφερειακή αγορά ομολόγων της ευρωζώνης συνεχίστηκε αναμφίβολα και αυτή την εβδομάδα και δεν βλέπω γιατί η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ακολουθήσει», είπε ο Mathias van der Jeugt στην KBC στις Βρυξέλλες.

Η πιθανότητα να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αντισυμβατικά μέτρα για να απομακρύνει το ενδεχόμενο διατήρησης του πληθωρισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα τροφοδοτεί το ράλι στην περιφέρεια.

«Η εξήγηση είναι απλή. Ο κόσμος περιμένει μια ποσοτική χαλάρωση (QE) από την ΕΚΤ», είπε ο Jussi Hijanen, επικεφαλής στρατηγικής στον κλάδο διαχείρισης διαθεσίμων στην SEB στην Στοκχόλμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ