Πρόταση που θα επέτρεπε στις χώρες-μέλη της ΕΕ να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών κατέθεσε η ελληνική προεδρία, έπειτα από το πρόσφατο αδιέξοδο στην έγκριση μιας νέας ποικιλίας καλαμποκιού.

Τα προβλήματα του ευρωπαϊκού συστήματος αδειοδότησης των «μεταλλαγμένων» αναδείχτηκαν το Φεβρουάριο, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών-μελών της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν για το εάν θα επιτρέψουν την καλλιέργεια ενός νέου γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, που προορίζεται και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, η αδυναμία λήψης απόφασης  σημαίνει ότι η νέα ποικιλία πρέπει να εγκριθεί αυτόματα και υποχρεωτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέχρι σήμερα, το μόνο «μεταλλαγμένο που επιτρέπεται να καλλιεργείται σε ευρωπαϊκά εδάφη είναι το  καλαμπόκι MON810 της Monsanto, το οποίο καταλαμβάνει μικρές μόνο εκτάσεις, κυρίως στην Ισπανία.

Η Ελλάδα και ακόμα πέντε χώρες της ΕΕ επέλεξαν να απαγορεύσουν μονομερώς την καλλιέργεια MON810 επικαλούμενες την Αρχή της Πρόληψης.

Σύμφωνα όμως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών μπορεί να απαγορευτεί για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει αξιόπιστες μελέτες που δείχνουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες βλάπτουν τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, οι απαγορεύσεις με βάση την αρχή της πρόληψης μπορούν να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια από τις εταιρείες που παράγουν μεταλλαγμένα.

Λόγω της διχογνωμίας για την έγκριση του Pioneer 1507, η Ελλάδα επαναφέρει τώρα πρόταση που θα επέτρεπε στις χώρες-μέλη να επιβάλλουν μονομερείς απαγορεύσεις όχι μόνο για λόγους υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και για λόγους αστικής ανάπτυξης και αγροτικής πολιτικής, καθώς και για κοινωνικοοικονομικούς λόγους.

Η ελληνική πρόταση είναι ουσιαστικά μια αναθεωρημένη έκδοση της πρότασης που υπέβαλε το 2011 η Δανία.

Στο Συμβούλιο Υπουργών της Δευτέρας, και παρά τις αντιδράσεις του Βελγίου, η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την τροποποίηση της σχετικής οδηγίας.

Το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων που προγραμματίζεται για τις 13 Μαρτίου.

Στόχος της ελληνικής προεδρίας από εδώ και πέρα, είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανώτατη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι η επιδίωξη της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση του ζητήματος στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η τελική διατύπωση αναμένεται κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ιταλικής προεδρίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι οποιοδήποτε προϊόν που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση θα πρέπει να αναγράφει ότι περιέχει συστατικά από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

ΒΠ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο