Με διπλωματική και οικονομική απομόνωση προειδοποιεί τη Ρωσία ο Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας ότι «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας». Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο με τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, και διαμηνύει στο Κρεμλίνο ότι εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα.

Μπροστά στις κάμερες των δημοσιογράφων ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μία υμφωνία και μία διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς, είπε ο Ομπάμα.

«Εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα για τη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα για εκείνους [σ.σ. τους Ρώσους ηγέτες] να εξετάσουν εάν και κατά πόσο μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που καταφεύγει στην διπλωματία, αντίθετα με τη βία» δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Μεντβέντεφ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Δευτέρα τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρωτοστατεί στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από το Λευκό Οίκο, είχε έρθει σε επαφή με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχε πολυάριθμες επαφές τον Φεβρουάριο με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μεντβέντεφ, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν, ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπός Τύπου του Ναταλία Τιμακόβα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ