Σαν Σήμερα στις 21 Φεβρουαρίου του 1991 πέθανε η Margaret Hookham -η λαμπερή και αέρινη μπαλαρίνα- που από τότε που ξεκίνησε την καριέρα της στο χορό άλλαξε το όνομά της σε Μαργκότ Φοντέιν.
Γεννήθηκε στην Αγγλία στις 18 Μαϊου 1919. Τα πρώτα βήματα στο χορό τα έκανε στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων και δεν σταμάτησε να ασχολείται με το χορό παρά μόνο όταν έφτασε στην ηλικία των 67 χρόνων! Mετακομίζει με την οικογένειά της στη Σαγκάη στα οκτώ της χρόνια ακολουθεί τους γονείς της στη Σαγκάη όπου αυτοί βρίσκουν δουλειά σε μια εταιρεία καπνού.Με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ

To 1933 επιστρέφει στη γεννετειρά της και παρακολουθεί μαθήματα στο Vic-Wells Ballet School που υπήρξε πρόγονος της σημερινής Βασιλικής Ακαδημίας Χορού όπου περνάει τις τάξεις με πολύ μεγάλη άνεση.

Το 1939 -μέσα σε έξι χρόνια- αναδείχθηκε ως πρίμα μπαλαρίνα και είχε χορέψει όλους τους μεγάλους κλασικούς ρόλους «Λίμνη των κύκνων», «Ωραία Κοιμωμένη» και «Ζιζέλ».

Αργότερα συνεργάστηκε με το χορογράφο Φρέντερικ Άστον όπου ενσάρκωσε πολλούς καινούριους ρόλους -«Όρντιν», «Δάφνις και Χλόη», «Σύλβια»- τους οποίους παρουσίασε σε όλες τις μεγάλες σκηνές της Ευρώπης.
Επίσης συνεργάστηκε με τον Roland Petit και τη Martha Graham.

Το 1949 έγινε διάσημη και στην Αμερική μετά από μια περιοδεία που έκανε με την Ακαδημία.

H πρώτη της εμφάνιση στο πλευρό του Ρούντολφ Νουρέγιεφ ήταν το 1962 στη «Ζιζέλ». Ακολούθησε το μπαλέτο «Μαργαρίτα και Αρμάνδος» και πολλές ακόμη συνεργασίες και χάρη στο Νουρέγιεφ και το τέλειο δέσιμό τους συνέχισε τον χορό μέχρι τα 58 της!


Από μια επίσκεψή της στο Ναύπλιο το 1951 με τον ζωγράφο John Craxton

Η Φοντέιν δημιούργησε «σχολή» χάρη στη λυρική και αρμονική της κίνηση καθώς και την τέλεια τεχνική της.

Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι η διάσημη Βρετανίδα μπαλαρίνα ήταν αναμεμειγμένη σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Παναμά τη δεκαετία του 1950, όπου τη συνωμοσία κατά της πακιστανικής κυβέρνησης υποστήριζε ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο. Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας 51 χρόνια μετά, μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποδειχθεί.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα έζησε στον Παναμά.

Eπιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

entertainment.in.gr