«Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων» (Άρθρο 11, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ).

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις Σνόουντεν, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου οργανώνονται συζητήσεις για τις πρακτικές της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «February 11th 2013 is the The Day We Fight Back against mass surveillance».

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει το PRISM Break, μια προφανώς συλλογική προσπάθεια «να καταστεί ασύμφορη η μαζική παρακολούθηση» των χρηστών δικτύων επικοινωνιών. Μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα, γράφουν οι συντελεστές του έργου, κρυπτογραφώντας τις επικοινωνίες μας και τερματίζοντας την εξάρτησή μας από proprietary υπηρεσίες. Ωστόσο, συνιστούν να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, πριν μας παραπέμψουν σε πλήθος υπηρεσιών και εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί «με την ιδιωτικότητα κατά νου», ανά πλατφόρμα. Πρόκειται για λογισμικό και υπηρεσίες βασισμένο στην φιλοσοφία του ελεύθερου και του ανοικτού λογισμικού (F/OSS).

  • To PRISM-Break.org είναι διαθέσιμο και στην ελληνική γλώσσα στην διεύθυνση http://prism-break.org/el/

Στους χρήστες Android για παράδειγμα, το PRISM Break προτείνει το Replicant και το CyanogenMod καθώς και εργαλεία για την τήρηση της ανωνυμίας κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ως εναλλακτική πρόταση στο κατάστημα εφαρμογών της Google, προτείνεται το F-Droid και ακολουθούν τρεις υπηρεσίες Web mail που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το Apple Mail, το Facebook, το Gmail, το Outlook και το Yahoo! Mail.

Ανθή Παναγιωτάκη, @techingr, @anthi

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία