«Θα πρέπει να καταργηθεί ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας;» Την ερώτηση αυτή θέτει δημοσιογράφος του CNN, με αφορμή τα πρωτοσέλιδα για τη φημολογούμενη σχέση του Φρανσουά Ολάντ με Γαλλίδα ηθοποιό και τις συζητήσεις που προέκυψαν σχετικά με τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας στη Γαλλία.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο όρος Πρώτη Κυρία προέρχεται πιθανότατα από τις ΗΠΑ και εισήχθη τον 19ο αιώνα. Στις ΗΠΑ η Πρώτη Κυρία είναι μέλος της κυβέρνησης και διαθέτει τον δικό της προϋπολογισμό και προσωπικό, κάτι που όπως επισημαίνει το CNN δεν συμβαίνει στη Γαλλία (αν και συχνά οι μισθοί του προσωπικού της καλύπτονται από τους φορολογούμενους).

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι σύζυγοι αρχηγών κρατών δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, ούτε συμμετέχουν ενεργά στις προεκλογικές εκστρατείες των συζύγων τους, αναφέρει η Ολίβια Σναϊζέ.

Για παράδειγμα, η σύζυγος του Σουηδού πρωθυπουργού απέχει σχεδόν από όλες τις επίσημες εκδηλώσεις και πρόσφατα το ζευγάρι αποφάσισε να πάρει διαζύγιο.

Στη Γερμανία, ο σύζυγος της Άνγκελα Μέρκελ, Χοακίμ Ζάουερ, έχει ρόλο παρατηρητή. «Δείτε τον σύζυγο της Μέρκελ. Κανείς δεν της ασκεί κριτική επειδή δεν την συνοδεύει στα επίσημα ταξίδια» αναφέρει η Αρμέλ Λε Μπρα Σοπάρ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και συγγραφέας του βιβλίου «Πρώτη Κυρία, δεύτερος ρόλος».

Στη Γαλλία, αναφέρει η δημοσιογράφος, η σύζυγος ή σύντροφος του προέδρου αποτελεί δημόσιο πρόσωπο.

Ωστόσο, τονίζει το CNN, η ιδέα ότι μία γυναίκα θα εγκαταλείψει την καριέρα της για να γίνει Πρώτη Κυρία, γίνεται όλο και λιγότερο αποδεκτή.

Υπάρχει και η αντίθετη άποψη. «Για μένα προσωπικά δεν έχει καμία σημασία εάν ο πρόεδρος έχει σύζυγο. Θα ψήφιζα έναν εργένη ή έναν ομοφυλόφιλο πρόεδρο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, είτε μας αρέσει, είτε όχι, η Πρώτη Κυρία είναι κάτι το αναπόφευκτο, υπάρχει, επομένως θα πρέπει να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς της και να είμαστε ακριβείς για τον ρόλο της» αναφέρει η Γαλλίδα δικηγόρος, Μίριελ Καν Χέρμαν.

Στη συζήτηση έλαβε μέρος και η Σεσιλιά Ατιάς, πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην σύζυγος του Νικολά Σαρκοζί, η οποία ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα να ξεκαθαριστεί ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας.

Από την πλευρά της, η Αρμέλ Λε Μπρα Σοπάρ δηλώνει ότι αντί να αποκρυσταλλωθεί αυτή η παράδοση, θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική οπτική.

«Σήμερα οι γυναίκες υπάρχουν ως ξεχωριστές οντότητες. Έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόνο εξαιτίας μιας προσωπικής σχέσεις. Η λύση για την εποχή μας είναι να μην υπάρχει πια Πρώτη Κυρία» τονίζει η πολιτική επιστήμονας.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ