Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πιθανότατα στις 2 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης μετά τη μαζική παραίτηση όλων των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνησή της.

«Σε αυτό το στάδιο, όταν υπάρχουν πολλοί αντίθετοι στην κυβέρνηση, ο καλύτερος τρόπος είναι να επιστραφεί στους πολίτες της Ταϊλάνδης η εξουσία και να γίνουν εκλογές. Οι πολίτες της Ταϊλάνδης θα αποφασίσουν» είπε η πρωθυπουργός Γινγκλούκ Σιναουάτρα στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Πάντως, η Αντιπολίτευση δηλώνει ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν παρά την απόφαση.

«Θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς το κυβερνείο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο στόχο μας. Η διάλυση του Κοινοβουλίου δεν είναι ο στόχος μας. Στόχος μας είναι να ξεριζωθεί η δυναστεία των Σιναουάτρα» δήλωσε στο Reuters ο Σουτχέπ Ταουγκσουμπάν.

Ο ηγέτης των διαδηλωτών, γνωρίζοντας ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές το κόμμα της Γινκγλούκ Σιναουάτρα θα κέρδιζε, προτείνει να σχηματιστεί ένα «λαϊκό συμβούλιο» που θα αποτελείται από «καλούς ανθρώπους», το οποίο θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση.

Θρυαλλίδα που προκάλεσε τις αντιδράσεις στη χώρα είναι ο αμφιλεγόμενος νόμος που προβλέπει αμνηστία με φόντο την πολιτική κρίση των περασμένων ετών με αποκορύφωμα την «εξορία» του πρώην πρωθυπουργού (αδελφού της νυν) για σειρά υποθέσεων διαφθοράς.

Το σημείο στις προβλέψεις του νόμου που αποτελεί κόκκινο πανί για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές είναι η διάταξη που διασφαλίζει ουσιαστικά πως ο πρώην πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα θα επιστρέψει στη χώρα χωρίς να απειλείται με φυλάκιση.

Nωρίς το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μία ακόμα ογκώδης αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ