Ο Αντρέ Σιφρίν, εξέχουσα προσωπικότητα του εκδοτικού χώρου για μισό αιώνα και πλέον, πέθανε στο Παρίσι την Κυριακή. Ο Σιφρίν έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας. Ήταν 78 ετών.

Επρόκειτο για έναν διανοούμενο εκδότη που στη ζωή του ρίσκαρε εκδοτικά (με άγνωστους συγγραφείς στην Αμερική), που άνοιξε δρόμους στον φιλελεύθερο (και αριστερό, όπως το εννοούν στις ΗΠΑ) στοχασμό, που καθιέρωσε τον Τσόμσκι, που εξέδωσε τους μαρξιστές βρετανούς ιστορικούς Ερικ Χόμπσμπαουμ και Κρίστοφερ Χιλ, που έφερε στις ΗΠΑ τον Μισέλ Φουκό.

Δημιούργημα του Γέιλ και του Κέμπριτζ, ο Σιφρίν συνδύαζε όσο κανένας άλλος αμερικανός εκδότης την αμερικανοευρωπαϊκή παράδοση. Η Ευρώπη βάραινε ιδιαίτερα στην κουλτούρα του – και μάλιστα στην εκδοτική του κουλτούρα.

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1935, γιος του πολυμήχανου ρωσοεβραίου εκδότη Ζακ Σιφρίν, του δημιουργού της πασίγνωστης σειράς της Πλειάδος. Το καλοκαίρι του 1941 η οικογένεια Σιφρίν εγκατέλειψε τη Γαλλία για τις ΗΠΑ από τον φόβο των ναζί, όπως και πολλοί άλλοι ευρωπαίοι εβραίοι.

Ο Αντρέ Σιφρίν μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη μέσα σ’ έναν κόσμο διανοουμένων, τόσο Αμερικανών όσο και προσφύγων, σαν τη Χάνα Αρεντ. Στη δεκαετία του 1950 σπούδασε στο Γέιλ, όταν το αμερικανικό πανεπιστήμιο – εποχή Μακάρθι – ήταν ακόμα πολύ συντηρητικό, εμποδίζοντας την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Βρήκε την πραγματική ελευθερία του στο Κέμπριτζ. Και το 1962 άρχισε την εκδοτική περιπέτειά του στον οίκο Πάνθεον – συνδεδεμένο με τον πατέρα -όπου πραγματικά διέπρεψε. Εγκατέλειψε το Πάνθεον πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο ιδιοκτήτης του, «Random House», απαιτούσε μεγαλύτερη κερδοφορία και καθόλου εκδοτικό και πνευματικό ρίσκο. Το 1990 ίδρυσε τον δικό του ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο, το «New Press».

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν δυο στοχαστικά δοκίμιά του, «Εκδόσεις χωρίς εκδότες» και «Οι λέξεις και το χρήμα», από τις εκδόσεις «Αιώρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ