Εγκρίθηκαν από τη Βουλή της Βενεζουέλας οι υπερεξουσίες προς τον πρόεδρο της χώρας (δικαίωμα να κυβερνά με διατάγματα) για διάστημα 12 μηνών.

Ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο ελπίζει ότι με τις υπερεξουσίες θα καταφέρει να τιθασεύσει την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ιδίως την έλλειψη αγαθών και τον υψηλότατο πληθωρισμό, ο οποίος «τρέχει» με περίπου 50% ετησίως.

Με το διάταγμα της Βουλής στο χέρι, ο Μαδούρο δήλωσε χαρακτηριστικά: «μου δώσατε σιδηρά πυγμή για να αντιμετωπίσω την κρίση. Αυτό που είδατε μέχρι τώρα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έχω σκοπό να κάνω, ιδίως κατά της παρασιτικής αστικής τάξης που κλέβει τον κόσμο.»

Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος έχει κηρύξει πόλεμο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι ανεβάζουν αδικαιολόγητα τις τιμές, προκειμένου να πλήξουν -μέσω του καταναλωτή που χάνει σε αγοραστική δύναμη- την κυβέρνηση.

Πρόσφατη ήταν η «άλωση» γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, προκειμένου ο κόσμος να αποκτήσει φθηνά είδη. Επί ώρες χιλιάδες πολίτες περίμεναν υπομονετικά έξω από τα καταστήματα για να πάρουν σε «λογικές τιμές» τηλεοράσεις plasma, ηλεκτρικές συσκευές και ό,τι άλλο είχε μείνει στα ράφια.

Πίσω από τις υπερεξουσίες του προέδρου, η Αντιπολίτευση, ο ηγέτης της οποίας έχασε για λίγες ψήφους την προεδρία, καταγγέλλει άλλη μία απόπειρα φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής.

«Κάθε φορά που ο Μαδούρο εμφανίζεται στην τηλεόραση για να τα βάλει με μια επιχείρηση, ένας ακόμα ξένος επενδυτής φεύγει από την Βενεζουέλα» δήλωσε ο παρ’ ολίγον πρόεδρος Ενρίκε Καπρίλες.

Ο ίδιος θεωρεί ότι όλο αυτό γίνεται για να γλιτώσει ο Μαδούρο την εκλογική συντριβή στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση από την πλευρά της τον κατηγορεί ότι συντάσσεται με όσους κλέβουν τον κόσμο.

Ελάχιστοι βέβαια πιστεύουν ότι με αυτού του είδους τις παρεμβάσεις θα ελεγχθεί ο πληθωρισμός. Όπως επισημαίνει η El Pais, στην αρθρογραφία των τελευταίων ημερών στον Τύπο της Βενεζουέλας εκφράζεται και μια απογοήτευση για το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια «βολιβαριανής επανάστασης», ο κόσμος σπεύδει με τέτοια μανία να προμηθευθεί καταναλωτικά αγαθά.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος: «Κανείς δεν σχολιάζει τα αντίσκηνα που στήνουν οι αμερικάνοι έξω από τα καταστήματα της Apple, μόλις κυκλοφορήσει ένα νέο μοντέλο» σχολίασε ο στρατηγός Γκαρσία, ενώ ο Χόρχε Ροντρίγκες, δήμαρχος της πόλης Λιμπερταδόρ και οπαδός του Τσάβες, το πήγε ένα βήμα παρακάτω: «αυτό που γίνεται εδώ δεν έχει καμία σχέση με τις ψεύτικες προσφορές του καπιταλισμού. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια να διορθωθούν οι τιμές σε μόνιμη βάση.»

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ