Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πειραματική δοκιμή συσκευής η οποία μπορεί εν μέρει να αποκαταστήσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης σε ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Ντάνιελ Τσου του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια που συνέδεσαν στα εναπομένοντα νεύρα της ουροδόχου κύστης και έκαναν με επιτυχία τις σχετικές δοκιμές σε αρουραίους.

Το επόμενο βήμα θα είναι η σμίκρυνση των εξαρτημάτων, ιδίως αυτών που επεξεργάζονται τα νευρικά σήματα, ώστε η τεχνολογία να καταστεί δυνατό να αξιοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση. Στόχος είναι, εκτός από τη συσκευή με τα ηλεκτρόδια που θα εμφυτεύεται στην περιοχή της ουροδόχου κύστης, ο ασθενής να διαθέτει μια δεύτερη συνδεδεμένη φορητή συσκευή, που θα δίνει εντολές κατά βούληση στην κύστη για να αδειάζει.

Πάντως η εν λόγω συσκευή συνιστά μια προσωρινή λύση, καθώς σε απώτερο στάδιο ιατρικός στόχος είναι η αποκατάσταση του ίδιου του νωτιαίου μυελού που ελέγχει με φυσικό τρόπο την κύστη.

Τα τραύματα στον νωτιαίο μυελό είναι δυνατόν να επιφέρουν ζημιά στα νεύρα η οποία δεν επιτρέπει στον ασθενή να νιώθει πότε γεμίζει η ουροδόχος κύστη του ή να την ελέγχει.

Η πειραματική συσκευή μπορεί να φιλοδοξεί να «διαβάζει» τα ηλεκτρικά σήματα των λιγοστών νεύρων που έχουν απομείνει γύρω από την ουροδόχο κύστη κι έτσι ο ασθενής είναι σε θέση ξανά να αποκτά τον έλεγχο του οργάνου και των ούρων του, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ