Χτισμένο σε λόφο των βοιωτικών ακτών, σε θέση στρατηγικής σημασίας, το κάστρο Καράμπαμπα ήλεγχε τα στενά του Ευρίπου και τη Χαλκίδα.

Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, το κάστρο κατέχει τη θέση της αρχαίας πόλης Κανήθου (σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων, στην επιφάνεια του εδάφους). Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε πρώτη φορά κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υπήρχε εκεί οχύρωση κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, επί Ενετοκρατίας και στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.

Το σωζόμενο κάστρο είναι τουρκικό οχυρωματικό έργο του 1684, που αποσκοπούσε στην προστασία της Χαλκίδας από τους Ενετούς. Το κάστρο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι το 1688, αλλά και από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο του κάστρου έως την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Σε αρκετά σημεία του οχυρωματικού περιβόλου έχουν εντοιχιστεί αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. Στο εσωτερικό του περιβόλου βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία (1895).

Κοντά στην είσοδο του κάστρου αναπαύεται στο διακριτικό μνημείο του ο πεζογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Σκαρίμπας (1893-1984), αγναντεύοντας την πόλη που τόσο πολύ αγάπησε.

Η Χαλκίδα, γνωστή για το ιδιόμορφο παλιρροϊκό φαινόμενο στον πορθμό του Ευρίπου, προσφέρεται όσο λίγες πόλεις της χώρας μας για περιήγηση και πραγματική ψυχαγωγία.

Από τη μια το κάστρο, ο παραλιακός πεζόδρομος, οι μεγαλοπρεπείς ναοί, οι πλατείες και τα νεοκλασικά αρχοντικά, από την άλλη τα εστιατόρια, τα ουζερί, τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ μπαρ και τα κλαμπ με την έντονη νυχτερινή ζωή ικανοποιούν τις επιθυμίες και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολυπληθών επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη Χαλκίδα, την πρωτεύουσα της Εύβοιας.