Οι υπαίθριες αγορές ζωντανών πουλερικών, μια παράδοση που μετρά χίλια χρόνια ζωής στην Κίνα, λειτουργούν ως δεξαμενές ιών γρίπης και δίνουν την ευκαιρία για εμφάνιση νέων στελεχών, προειδοποιούν ερευνητές που εξέτασαν την περίπτωση του H7N9.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet, διαπιστώνει ότι το κλείσιμο αυτών των υπαίθριων αγορών μετά την εμφάνιση του Η7Ν9 νωρίτερα φέτος μείωσε τα νέα κρούσματα κατά 97%.

Περίπου 800 αγορές ζωντανών πουλερικών έκλεισαν στις επαρχίες της Σαγκάης, του Χανγκσού, του Χουζού και του Νανζίνγκ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 137 κρούσματα του Η7Ν9 σε ανθρώπους και 45 θάνατοι. Σχεδόν όλα τα περιστατικά, πάντως, καταγράφηκαν πριν από το καλοκαίρι. Μόλις 2 κρούσματα έχουν αναφερθεί τον Οκτώβριο, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απειλή δεν έχει εξαφανιστεί.

Οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στο Lancet επισημαίνουν ότι οι κινεζικές αρχές θα ήταν δύσκολο να δικαιολογήσουν το δαπανηρό κλείσιμο των αγορών χωρίς σαφείς ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου.

Προτείνουν άμεσο κλείσιμο των ανοιχτών αγορών πουλερικών σε περίπτωση ανάγκης, και ζητούν επίσης να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση για το ρόλο και τις συνθήκες λειτουργίας των αγορών ζωντανών πουλερικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ