Στροφή 180 μοιρών κάνει το Facebook σε ότι αφορά στην δημοσίευση βίντεο με περιεχόμενο σκληρής βίας στο σάιτ, μέσω του οποίου συνδέονται 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι. Πριν από δύο μόλις ημέρες, η υπηρεσία επιχειρηματολογούσε υπέρ του δικαιώματος ανάρτησης βίντεο που έδειχνε μασκοφόρο να αποκεφαλίζει μια ζωντανή γυναίκα. Σήμερα, μετά την γενική κατακραυγή, το βίντεο έπαψε να είναι διαθέσιμο.

Η ιστορία ξεκινάει τον Μάιο του 2013, όταν η υπηρεσία ενημερώθηκε για το «σκληρό» βίντεο. Το Facebook ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες και το μπλόκαρε. Ωστόσο, έξι μήνες αργότερα, την 21η Οκτωβρίου, η υπηρεσία προχώρησε στην άρση της προσωρινής απαγόρευσής του με το επιχείρημα «έτσι είναι ο κόσμος» και το βίντεο άρχισε και πάλι να διαδίδεται από προφίλ σε προφίλ. Η προϋπόθεση που έθεσε η υπηρεσία για την δημοσίευση σκηνών βίας ήταν η ανάρτηση να γίνεται με σκοπό να καταδικάζονται και όχι να εξυμνούνται όσα προβάλλονται. Δύο ημέρες μετά, το Facebook αναθεωρεί και πάλι την στάση του, κάνοντας προφανή την παλινωδία του. Σημειωτέον, το ξεμπλοκάρισμα του επίμαχου βίντεο προκάλεσε γενική καταγραυγή στα διαδικτυακά μέσα και καταδικάστηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την στάση των υπευθύνων της υπηρεσίας και τους ζήτησε «να δώσουν εξηγήσεις στους γονείς που ανησυχούν», αναφέρει το BBC.

Το Facebook αναφέρεται στο περιεχόμενο ως «graphic content» και στην αναθεωρημένη πολιτική του στις 22 Οκτωβρίου γράφει πως, στο εξής θα εξετάζει τα συγκείμενα, δηλαδή ότι περιβάλλει το βίντεο ή την φωτογραφία για τα οποία έχει γίνει σχετική αναφορά/καταγγελία από τα μέλη του δικτύου. Επιπλέον, θα εξετάζει εάν όποιος δημοσιεύει σκηνές σκληρής βίας προειδοποιεί τους δυνητικούς θεατές του με σχετικό μήνυμα πριν την αναπαραγωγή του βίντεο. Τέλος, για να παραμείνει ανεβασμένο ένα βίντεο με περιεχόμενο σκληρής βίας θα πρέπει να μοιράζεται μόνο με κοινό για το οποίο θεωρείται «κατάλληλο».

Το επίμαχο βίντεο, εξηγεί η υπηρεσία, χαρακτηρίστηκε «ακατάλληλο» (την πρώτη και την τρίτη φορά, όχι όμως την δεύτερη) και κρίθηκε αποτέλεσμα «ανεύθυνης συμπεριφοράς», γι’αυτό και αφαιρέθηκε.

«Σας παρακαλούμε, στο εξής όσοι ανεβάζετε περιεχόμενο με σκληρή βία για να την καταδικάσετε να το κάνετε υπεύθυνα, επιλέγοντας με προσοχή το κοινό με το οποίο θα το μοιραστείτε και με την σχετική προειδοποίηση για το περιεχόμενό του, ώστε οι θεατές να μπορούν να πάρουν μια τεκμηριωμένη απόφαση».

Τα βλέμματα των γονέων στράφηκαν πρόσφατα και πάλι στην πολιτική του Facebook με αφορμή μια ακόμα αναθεωρημένη στάση που αφορά τους εφήβους/μέλη του. Η υπηρεσία επιτρέπει πλέον στα παιδιά 13-17 ετών να κάνουν δημόσιες αναρτήσεις (και να δέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους), όταν νωρίτερα επέτρεπε μόνο τις αναρτήσεις προς φίλους των φίλων τους. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για το θέμα στο σχετικό άρθρο του tech.in.gr:

Πάντως, υπάρχουν άλλοι που υποστηρίζουν ότι το Facebook δεν θα έπρεπε να έχει αναλάβει τέτοιο ρόλο «ιδιώτη λογοκριτή». Ο συνιδρυτής της γαλλικής οργάνωσηςLa Quadrature Du Net, Τζέρεμι Ζίμερμαν δήλωσε στο BBC πως η εταιρεία υιοθετεί έναν «βαθιά αντιδημοκρατικό ρόλο» και μόνο που όταν λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, ανεξάρτητα από τα όρια που υπάρχουν ή τους λόγους που χρησιμοποιεί για να το κάνει».

Ανθή Παναγιωτάκη

@anthi

In.gr Τεχνολογία