Οι περιοχές του πλανήτη που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας έχουν χαμηλότερα ποσοστά διάγνωσης παιδιών με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Biological Psychiatry.

Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα απόσπασης της προσοχής, παρορμητικότητας, αδυναμία ακινησίας και τάση για αδικαιολόγητη πολυλογία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, με επικεφαλής τον Δρ Μάρτιν Αρνς, ανέλυσαν στοιχεία από 10 χώρες και διαπίστωσαν ότι ενώ υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του συνδρόμου σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, δεν ισχύει το ίδιο για τον αυτισμό και την μείζονα κατάθλιψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές συνεκτίμησαν και αρκετές άλλες μεταβλητές, όπως οι γεωγραφικές ποικιλομορφίες, το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης, τα επίπεδα νεογνικής θνησιμότητας, οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές και το γεωγραφικό πλάτος. Πάντως ενδεχομένως άλλες παράμετροι που παραμένουν προς το παρόν άγνωστες, να συντελούν στα χαμηλά ποσοστά επιπολασμού του συνδρόμου στις περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια.

Ο Δρ Αρνς πάντως εικάζει ότι το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου μπορεί να εξηγεί τη σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων. Καθώς οι κάτοικοι των διαφόρων χωρών περνούν πλέον όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών και στερούνται τον επαρκή ύπνο, αναστέλλεται η παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό.

Η άφθονη ηλιοφάνεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδεχομένως να αντισταθμίζει αυτή την παρενέργεια του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα επίπεδα της βιταμίνης D πάντως δεν εξηγούν τη σχέση ηλιοφάνειας και συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αφού μια άλλη μεγάλη έρευνα απέδειξε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ συμπεριφορικών προβλημάτων στα παιδιά και βιταμίνης D.

health.in.gr