Τριπλασιασμό του αριθμού των ηλικιωμένων που χρήζουν φροντίδας έως το 2050 προβλέπει η «Παγκόσμια Έκθεση για τη Νόσο Αλτσχάιμερ 2013» που δόθηκε στη δημοσιότητα, την Παρασκευή.

Από 101 εκατ. που είναι σήμερα οι ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη φροντίδας θα φτάσουν τα 227 εκατ. το 2050. Το 80% των ηλικιωμένων που διαβιούν σε γηροκομεία πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου για λογαριασμό της οργάνωσης «Διεθνής της Νόσου Αλτσχάιμερ» προειδοποιεί ότι η νευροεκφυλιστική ασθένεια τείνει να εξελιχθεί σε «παγκόσμια επιδημία», ιδίως καθώς αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πληγούν πολυπληθείς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή και πιο σοβαρή αιτία άνοιας, προκαλώντας συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, αλλαγές στην ψυχική διάθεση, προβλήματα επικοινωνίας και αυτοεξυπηρέτησης.

Τουλάχιστον πάνω από ένας στους δέκα ανθρώπους άνω των 60 ετών (ποσοστό 13%) χρειάζεται μακροπρόθεσμη φροντίδα και υποστήριξη από άλλους για τις καθημερινές ανάγκες του (πλύσιμο, φαγητό, ντύσιμο κ.α.), σύμφωνα με την έκθεση. Το γεγονός αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στις οικογένειες των ηλικιωμένων, με συνέπεια ορισμένοι στενοί συγγενείς να υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν ακόμα και τη δουλειά τους, προκειμένου να φροντίζουν τον ασθενή.

Ήδη η θεραπεία και η φροντίδα των ανθρώπων με άνοια κοστίζει διεθνώς πάνω από 600 δισ. δολάρια ετησίως ή περίπου το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Όσο η γονιμότητα μειώνεται διεθνώς και γεννιούνται λιγότερα παιδιά, ενώ αντίθετα ο αριθμός των ηλικιωμένων αναλογικά αυξάνει, τόσο θα επιτείνεται το πρόβλημα, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να θεωρήσουν προτεραιότητα την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και να αυξήσουν σημαντικά τα διαθέσιμα κονδύλια για έρευνα, θεραπεία και υποστήριξη.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ