Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά των αμάχων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν έρχονται την ώρα που η Δύση εμφανίζεται έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση κατά της Συρίας-κατά πάσα πιθανότητα ολιγοήμερη επίθεση ακριβείας– χωρίς να περιμένει την μάλλον πολύ δύσκολη με τις τρέχουσες συνθήκες έγκριση ή την κάλυψη του ΟΗΕ.

«Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ.

  • «Χειρουργικές» επιδρομές σχεδιάζουν ΗΠΑ και Βρετανία στη Συρία

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Συρία θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο».

Μάλιστα ο αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ κατηγορεί τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση. «Πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας» δηλώνει.

Και προσθέτει: «Οι δυτικές χώρες και η Τουρκία επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».

Στο μεταξύ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνεχίζουν και σήμερα, Τετάρτη, τις έρευνες στην περιοχή, όπου καταγγέλλεται ότι το καθεστώς Άσαντ έσπειρε το θάνατο με τη χρήση χημικών όπλων.

Μπάιντεν: Πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους

«Ο πρόεδρος κι εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα που κατηγορεί ξεκάθαρα το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών.

Και τόνισε ότι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρνουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και κατ’ επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων

Ο Ομπάμα εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει μια τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον έκανε στο Κοινοβούλιο πρόταση για ψήφιση σχετικά με την αντίδραση της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση προκειμένου να «αποτρέψουν» την κυβέρνηση αλ-Άσαντ να κάνει χρήση τέτοιου είδους όπλων στο μέλλον.

Ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία, για δεύτερη φορά, με τον Κάμερον, στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη Συρία, κατά την οποία συζήτησαν τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τις επόμενες ημέρες τακτική επικοινωνία.

Τόσο ο Κάμερον όσο και ο Ομπάμα στην δεύτερη τηλεφωνική τους επαφή τόνισαν ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Ασαντ στην επίθεση με χημικά όπλα και συζήτησαν περισσότερο για τη σημασία της απάντησης που θα δοθεί στη χημική επίθεση της, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Γαλλία, από την πλευρά της είναι «έτοιμη να τιμωρήσει» όσους παίρνουν «την απάνθρωπη απόφαση να δηλητηριάσουν αθώους ανθρώπους» δήλωσε ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Όλα τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς διέπραξε αυτή την άθλια επίθεση», είπε. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την στρατιωτική της υποστήριξη, εντός των ορίων των δεσμεύσεών της προς την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει κάνει λόγο για στρατιωτική δράση, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας για τις προφανείς επιθέσεις με χημικά όπλα και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στρατός θα αντιδράσει με «πυγμή» εάν το συριακό καθεστώς αντεκδικηθεί κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία.

Ρωσία, Κίνα και Ιράν έχουν προειδοποιήσει για τις «καταστροφικές» συνέπειεες μια επίθεση κατά της Συρίας. Η Μόσχα, μάλιστα, κατηγορεί τη Δύση ότι «συμπεριφέρεται στον ισλαμικό κόσμο σαν μια μαϊμού που κρατά μια χειροβομβίδα».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια επέμβαση των ΗΠΑ θα αποτελούσε «μια καταστροφή για την περιφέρεια». «Η περιοχή είναι σαν πυριτιδαποθήκη και το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ