Τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την ανακατασκευή ή επισκευή κτισμάτων που επλήγησαν από τον σεισμό στην Φθιώτιδα, ανάλογα με το χαρακτηρισμό τους, καθώς και τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου στους σεισμόπληκτους των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία τους έχει πληγεί, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υποδομών.

Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013 μέχρι και τις 21 Αυγούστου διενεργήθηκαν στη σεισμόπληκτη συνολικά 1.566 αυτοψίες από 70 μηχανικούς της ΥΑΣ και διαπιστώθηκε ότι εξ αυτών τα 940 (ποσοστό 60%) ήταν κατοικήσιμα και τα 626 μη κατοικήσιμα (ποσοστό 40%).

Στις αυτοψίες αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα σχολεία της περιοχής, καθώς και τα δημόσια και δημοτικά/κοινοτικά κτήρια και οι ιεροί ναοί. Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν επικινδυνότητες ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Τι προβλέπει η απόφαση

Η στεγαστική συνδρομή αποτελείται κατά 40% από δωρεάν κρατική αρωγή και κατά 60% από άτοκο δάνειο.

Οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών που ήδη προωθείται.

Η στεγαστική συνδρομή για ανακατασκευή υπολογίζεται βάσει του εμβαδού του κατεδαφιστέου κτίσματος και της χρήσης του και οι τιμές ανά τ.μ. είναι οι εξής:

  • Κατοικίες: 600 ευρώ/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.
  • Επαγγελματικοί χώροι και δημόσια κτήρια 300 ευρώ/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. (σε περίπτωση κατεδαφιστέου άνω των 150 τ.μ. χορηγείται για κάθε 150 τ.μ. του κτίσματος μέχρι 120 τ.μ.)
  • Ιεροί Ναοί: 500 ευρώ/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν
  • Διατηρητέα 600 ευρώ/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν
  • Αγροικίες- Αποθήκες 150 ευρώ/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.

Η στεγαστική συνδρομή για επισκευή υπολογίζεται βάσει του ζημιών που παρουσιάζει το κτήριο και σύμφωνα με το εγκεκριμένο τιμολόγιο της Υπηρεσίας με ανώτερα όρια Στεγαστικής Συνδρομής:

  • 350 ευρώ/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία των κτηρίων
  • 150 ευρώ/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές μη φέροντα στοιχεία των κτηρίων

Επιπλέον, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία έχει πληγεί, με ποσό από 200 έως 300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας και για χρονικό διάστημα μέχρι 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και 6 μήνες για τους ενοικιαστές.

Θα χορηγηθούν ακόμη λυόμενοι οικίσκοι για την προσωρινή στέγαση ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και τις τοπικές συνθήκες.

Σήμερα Πέμπτη ξεκίνησαν, εν τω μεταξύ, οι εργασίες δευτεροβάθμιου ελέγχου των κτηρίων που χαρακτηρίστηκαν κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο μη κατοικήσιμα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από 20 μηχανικούς της ΥΑΣ, ενώ θα εξεταστούν και οι τυχόν νέες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στους αντίστοιχους οικισμούς.

Στην Αμφίκλεια, τη Δρυμαία, το Τιθρώνιο και το Ρεγγίνι ήταν μέχρι το μεσημέρι σε συναντήσεις με φορείς και κατοίκους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο γενικός γραμματέας Υποδομών Στράτος Σιμόπουλος και μαζί με στελέχη της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) προσπαθούσαν να διευκρινίσουν ένα προς ένα τα θέματα τα οποία έχουν ανακύψει, να προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις και να εκλαϊκεύσουν τα μέτρα αρωγής.

Παρόντες ήταν ακόμη οι βουλευτές της Φθιώτιδας της ΝΔ Κ. Κουτσογιαννακόπουλος και Ε. Μακρή, όπως επίσης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κυριακάκης.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης συζητήθηκαν και θέματα που έχουν σχέση ακόμη και με το αποκαλούμενο «χαράτσι», αν δηλαδή αυτοί που έχουν πάθει ζημιές θα συνεχίσουν να πληρώνουν. Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως «υπήρξε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μαυραγάνη και θα υπάρχουν απαντήσεις σε μια ή δύο μέρες».

Όπως σημείωσε ο διευθυντής του ΟΑΣΠ κ. Παπαδόπουλος «μέχρι χθες το βράδυ είχαν γίνει 889 σεισμικές δονήσεις». Οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρακολουθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται, ο δε κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι ο ΟΑΣΠ με το στελεχιακό του δυναμικό οργανώνει δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Αμφίκλεια και το Ρεγγίνι έτσι ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να ενημερωθούν σε όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα και την επικινδυνότητα των κτιρίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ