Το Λονδίνο και η Μαδρίτη συμφώνησαν την Τετάρτη να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο για να περιορίσουν την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ τους με αφορμή τα ισπανικά «καψόνια» Γιβραλτάρ, ώστε να μην ζημιωθούν οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κάμερον εξέφρασε στον Ραχόι τη «σοβαρή ανησυχία» του για τη διπλωματική κρίση που έχει προκληθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ισπανία να απειλεί ότι θα περιορίσει την πρόσβαση στη βραχώδη χερσόνησο.

Ο Κάμερον τόνισε ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα της κυριαρχίας στο Γιβραλτάρ αλλά είναι ανοιχτή σε συνομιλίες ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Ο Μαριάνο Ραχόι συμφώνησε ότι δεν επιθυμεί το ζήτημα αυτό να εξελιχθεί σε εμπόδιο για τις διμερείς σχέσεις και ότι χρειάζεται να βρούμε έναν τρόπο αποκλιμάκωσης προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ισπανία συμφώνησε, επίσης, να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους που τον περασμένο μήνα προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις σε όσους επιχείρησαν να περάσουν από το έδαφός της στο Γιβραλτάρ.

Υπήρχε «πραγματικός κίνδυνο» οι σχέσεις των δύο χωρών να ζημιωθούν εάν η κατάσταση αυτή δεν βελτιωνόταν, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο βρετανικός θύλακας στη Μεσόγειο έχει βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, μετά την απόφαση που έλαβαν οι αρχές του Γιβραλτάρ να κατασκευάσουν έναν τεχνητό ύφαλο στον κόλπο του Αλγεθίρας για να εμποδίσουν τους Ισπανούς ψαράδες να εισέρχονται στη θαλάσσια περιοχή του βράχου.

Το Γιβραλτάρ κατηγορεί τη Μαδρίτη ότι προέβη σε αντίποινα, εντείνοντας τους ελέγχους στα σύνορά της. Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο όταν την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει διόδια 50 ευρώ σε όσους μπαίνουν ή βγαίνουν από το Γιβραλτάρ.

Ο Ραχόι μάλιστα, στην επικοινωνία που είχε με τον Κάμερον, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση των αρχών του Γιβραλτάρ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Μαδρίτη αναφέρεται ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Λονδίνου και διήρκησε 10 λεπτά.

«Οι διμερείς σχέσεις Ισπανίας και Βρετανίας είναι σχέσεις συμμαχικές και φιλικές, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μεταξύ τους διαφορές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με εντιμότητα και διαφάνεια, με διάλογο που θα σέβεται τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομιμότητα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό