Το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Κροατία.

Οι σημαίες της ΕΕ κυματίζουν στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ, όπου πλήθος κόσμου και επίσημοι από πολλές χώρες -μεταξύ τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας- έχουν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το γεγονός. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα παραστεί επικαλούμενη φόρτο εργασίας.

Η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ δύο δεκαετίες αφότου κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

Η χώρα των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί μία από τις επτά χώρες που συγκροτήθηκαν μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία.

Οι άλλες τέσσερις χώρες (Βοσνία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και το Κόσοβο που δεν αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες της ΕΕ) δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια, όλες όμως στον ένα ή τον άλλο βαθμό επιθυμούν την ένταξη τους στην Ένωση.

Η ένταξη γίνεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Κροατία που έχει να αντιμετωπίσει ανεργία άνω του 20% και πέμπτη χρονιά ύφεσης.

Για πολλούς κροάτες η ένταξη δεν θα φέρει κάτι καλό. «Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα και την Ισπανία. Προς τα εκεί βαδίζουμε;» λέει στο Reuters συνταξιούχος. Άλλοι πάντως τη βλέπουν σαν τη μόνη διέξοδο για οικονομικούς λόγους και για τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Η διαδικασία της ένταξης ήταν μακρά και αντιδημοφιλής για πολλούς κροάτες, λόγω των οικονομικών μέτρων.

Χρειάστηκε ακόμη το Ζάγκρεπ να εντοπίσει και να παραδώσει εγκληματίες πολέμου (από τον πόλεμο με τη Σερβία) και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters