Η ιβουπροφαίνη και η δικλοφαινάκη, δύο κοινά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όταν λαμβάνονται σε υψηλές δοσολογίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Η ιβουπροφαίνη και η δικλοφαινάκη, δημοφιλή παυσίπονα, χρησιμοποιούνται συχνά τόσο για οξείς όσο και για χρόνιους πόνους, όπως η αρθρίτιδα και η κεφαλαλγία, και όπως δείχνει η βρετανική μελέτη η χρόνια χρήση τους συνεπάγεται κινδύνους για τους καπνιστές και τους υπέρβαρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι η ιβουπροφαίνη και η δικλοφαινάκη ενέχουν κινδύνους για την καρδιά, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που η δράση τους μελετάται σε βάθος.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι μια ακόμη δραστική ουσία, η ναπροξένη, που έχει αντιπηκτική δράση, συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιολογικών επιπλοκών σε σχέση με την ιβουπροφαίνη και τη δικλοφαινάκη. Πάντως ένα ακόμη ΜΣΑΦ, η ροφεκοξίμπη, απεσύρθη το 2004 εξαιτίας ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην καρδιά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Δρ Κόλιν Μπέιτζεντ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 353.000 ασθενείς που είχαν συμμετάσχει σε 639 κλινικές μελέτες και εστίασαν την προσοχή τους στις δοσολογίες των φαρμάκων (τουλάχιστον 150 mg δικλοφαινάκη και 2.400 mg ιβοπρουφαίνη).

Για κάθε 1.000 άτομα που έπαιρναν ιβουπροφαίνη και δικλοφαινάκη, καταγράφονταν τρία πρόσθετα εμφράγματα (εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο) και τέσσερα πρόσθετα περιστατικά καρδιοπάθειας, καθώς επίσης αρκετές περιπτώσεις στομαχικής αιμορραγίας.

Οι παρατηρήσεις αυτές οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι εξαιτίας των εν λόγω φαρμάκων αυξάνει από οκτώ σε 11 ανά 1.000 ανθρώπους ο αριθμός των εμφραγμάτων κάθε χρόνο. « Το ποσοστό τρία τοις χιλίοις ετησίως είναι μεν αρκετά μικρός κίνδυνος, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι ασθενείς», εξηγεί ο Δρ Μπέιτζεντ.

Διευκρινίζει δε ότι το συμπέρασμα της μελέτης δεν θα πρέπει να αποτρέψει τους ανθρώπους από τη χρήσης της ιβουπροφαίνης και της δικλοφαινάκης, ακόμη και χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά πάντα για σύντομο χρονικό διάστημα. Προειδοποιεί όμως ότι οι έχοντες καρδιακά προβλήματα ή όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. λόγω υψηλής χοληστερόλης ή αρτηριακής πίεσης), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν παίρνουν τα φάρμακα αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε υψηλές δοσολογίες. Ίσως αυτοί οι ασθενείς θα έπρεπε παράλληλα να παίρνουν στατίνες, που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

health.in.gr