Το συντηρητικό κόμμα GERB του τέως πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ διατηρεί με το προβάδισμα, αλλά χωρίς να κατακτά την αυτοδυναμία, στις κάλπες που στήθηκαν πρόωρα την Κυριακή στη Βουλγαρία στη σκιά σκανδάλων διαφθοράς και εν μέσω καταγγελιών για νοθεία.

Η δεξιά αναλαμβάνει πρώτη την προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης και ίσως κατορθώσει να εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή συνεργαζόμενη με τους εθνικιστές, ωστόσο ο κίνδυνος μετεκλογικού αδιεξόδου παραμένει ορατός καθώς στην πραγματικότητα οι κάλπες δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή.

Το GERB συγκεντρώνει περίπου 31% και 97 σε σύνολο 240 εδρών του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, ενώ οι Σοσιαλιστές λαμβάνουν 25 ως 27% και 85 έδρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Alpha Research και Sova Harris.

Το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας και το εθνικιστικό και ξενόφοβο κόμμα «Ατάκα» διαφαίνεται πως ξεπερνούν το όριο του 4% για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.

Με τη στήριξη του «Ατάκα», που λαμβάνει κατά τα exit poll 7-8%, η κεντροδεξιά θα μπορούσε να αποσπάσει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το GERB είχε και κατά το παρελθόν ανεπίσημη στήριξη από το «Ατάκα», ωστόσο και πάλι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη η κατάκτηση της πλειοψηφίας τόσο για τη δεξιά όσο και για τους Σοσιαλιστές, εξαιτίας του κλίματος που καλλιέργησε ο «πόλεμος λάσπης» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Βουλγαρία οδηγήθηκε στις κάλπες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου χειμώνα κατά της φτώχειας και της διαφθοράς, που προκάλεσαν τον περασμένο Φεβρουάριο την πτώση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο δρόμος προς τις κάλπες στιγματίστηκε από την απάθεια των ψηφοφόρων και καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία, αλλά και το σκάνδαλο με τις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών.

Έξι χρόνια μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, η δυσαρέσκεια έναντι των πολιτικών είναι στο απόγειό της στη χώρα των 7,3 εκατομμυρίων, όπου η ανεργία αγγίζει ρεκόρ οκταετίας και ένας στους τέσσερις ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ