Η πρώιμη, έναντι της όψιμης θεραπείας με λακινιμόδη συντελεί σε σημαντική μείωση του κινδύνου εξέλιξης της αναπηρίας στους πάσχοντες από υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριετίας της μελέτης ALLEGRO.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν στο 65ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN) και έδειξαν ότι η πρώιμη θεραπεία με λακινιμόδη παρουσίασε σημαντικό όφελος ως προς την επιβράδυνση της εξέλιξης της αναπηρίας σε σχέση με την όψιμη θεραπεία. Πρόσθετα δεδομένα από προκλινικές μελέτες σε πειραματικά μοντέλα ζώων έδειξαν ότι η λακινιμόδη αποκατέστησε τη μυελίνωση στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Πιο αναλυτικά, τα πρώτα αποτελέσματα από την ανοικτή επέκταση της μελέτης ALLEGRO, Φάσης ΙΙΙ, προκύπτουν από τη σύγκριση της αποτελεσματικότητας της λακινιμόδης (από του στόματος, άπαξ ημερησίως) στην εξέλιξη της αναπηρίας, σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS) που έλαβαν θεραπεία για 36 μήνες (πρώιμη έναρξη), σε σχέση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία για 24 μήνες, δηλαδή ξεκίνησαν θεραπεία 12 μήνες μετά την πρώτη ομάδα (όψιμη έναρξη).

Από τους 864 ασθενείς με RRMS που συμμετείχαν στην αρχική διπλά-τυφλή μελέτη ALLEGRO, το 97% συμμετείχε στην ανοικτή επέκταση της και το 87% συμπλήρωσε ένα χρόνο σε αυτήν. Συνολικά, καθ’ όλη τη διεξαγωγή της μελέτης (διπλά-τυφλή και ανοικτή φάση), οι ασθενείς που ξεκίνησαν πρώιμα τη θεραπεία είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με όσους ξεκίνησαν να λαμβάνουν λακινιμόδη αργότερα (11,8% κίνδυνος επιβεβαιωμένης εξέλιξης της αναπηρίας έναντι 16,7%, HR = 0,62, ρ <0,0038).

Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανοχής της λακινιμόδης σε ασθενείς με RRMS. Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής φάσης, δεν προέκυψαν νέα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια.

Επιπλέον, μια προκλινική μελέτη σε πειραματικά μοντέλα ζώων έδειξε την ικανότητα της λακινιμόδης να αυξάνει τους μυελινωμένους άξονες και τα ώριμα ολιγοδενδροκύτταρα στον εγκέφαλο. Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η λακινιμόδη έχει πιθανή δράση αποκατάστασης και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα αποτελέσματα και των δύο μελετών θα κοινοποιηθούν στην επιστημονική κοινότητα μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης ανάλυση των δεδομένων.

health.in.gr