Σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής επιμένει η μπερλουσκονική δεξιά, θέτοντας ως όρο τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα της Ιταλίας προκειμένου να υποστηρίξει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

«Την οδό της συνεργασίας για να λυθεί η πολιτική κρίση» υπέδειξε ο γραμματέας του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (PdL), Αντζελίνο Αλφάνο, κατά την συνάντησή του με τον Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι το απόγευμα της Τρίτης.

Στις συνομιλίες συμμετείχε η Λέγκα του Βορρά, ενώ ο επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήταν απών σε αυτή τη φάση των διαβουλεύσεων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αντζελίνο Αλφάνο τόνισε ότι «η λύση που έχει υιοθετηθεί συχνότερα στην Ευρώπη είναι αυτή της συνυπεύθυνης συμμετοχής στην κυβέρνηση των ισχυρότερων πολιτικών δυνάμεων».

Παράλληλα, ο γραμματέας του PdL υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει αρνητική διάθεση από την κεντροαριστερά, από την στιγμή που κέρδισε τις εκλογές με διαφορά μόλις 0,3%».

Και προειδοποίησε ότι «αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα προσφέρουμε κανενός είδους υποστήριξη στην προσπάθεια του Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι προσέθεσε ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση που να διαρκέσει πέντε χρόνια και να καταφέρει να λύσει τα προβλήματα της χώρας».

Ο Μπερσάνι συναντάται ακολούθως με την κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι, η οποία φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει την δημιουργία νέας κυβέρνησης, υπό τον όρο όμως στηρίζεται σε ένα «όσο γίνεται ευρύτερο μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων».

Το πρωί της Τετάρτης ο κεντροαριστερός εντολοδόχος πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να πληροφορήσει τον ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σχετικά με τα αποτελέσματα των προσπαθειών του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αντιτίθεται κατά πλειοψηφία σε μια πλήρη συμμετοχή της κεντροδεξιάς στην νέα κυβέρνηση. Αυτό που αντιπροτείνεται στην παράταξη του Μπερλουσκόνι είναι μια συμφωνία επί ορισμένων θεσμικών αλλαγών -όπως την μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών και των συνολικών απολαβών τους.

Στην διαπραγμάτευση μπορεί να συμπεριληφθεί και η εκλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά όχι οι λεπτομέρειες της οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μπερσάνι ίσως ζητήσει την Πέμπτη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να του επιτραπεί να επαληθεύσει με μια ψηφοφορία στην γερουσία αν εξασφαλίζει την αναγκαία υποστήριξη του σώματος.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όμως, ζητεί «βέβαιες κι εξασφαλισμένες πλειοψηφίες». Κάτι που σημαίνει ότι η συναίνεσή του πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ