Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του συριακού χάους στον «ευαίσθητο» Λίβανο

Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του συριακού χάους στον «ευαίσθητο» Λίβανο

Την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την σταθερότητα στο Λίβανο ενώπιον του μαινόμενου συριακού εμφυλίου, και ιδιαίτερα των «επανειλημμένων επεισοδίων» στα σύνορα, υπογράμμισαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μία σπάνια επίδειξη ομοψυχίας σε σχέση με τη Δαμασκό. Ο Λίβανος είχε κοντέψει να παρασυρθεί στη δίνη της συριακής κρίσης μετά το μακελείο της βομβιστικής επίθεσης του Οκτωβρίου στη Βηρυτό, υπόβαθρο της οποίας ήταν η διαμάχη στη Δαμασκό. H Συρία έχει προειδοποιήσει το Λίβανο ότι θα χτυπήσει αντάρτες που έχουν διαφύγει σε συνοριακές περιοχές και πως «η υπομονή της δεν είναι απεριόριστη».

Την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την σταθερότητα στο Λίβανο ενώπιον του μαινόμενου συριακού εμφυλίου, και ιδιαίτερα των «επανειλημμένων επεισοδίων» στα σύνορα, υπογράμμισαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μία σπάνια επίδειξη ομοψυχίας σε σχέση με τη Δαμασκό.

H Συρία έχει προειδοποιήσει το Λίβανο ότι θα χτυπήσει αντάρτες που έχουν διαφύγει σε συνοριακές περιοχές και πως «η υπομονή της δεν είναι απεριόριστη».

Ο Λίβανος είχε κοντέψει να παρασυρθεί στη δίνη της συριακής κρίσης μετά το μακελείο της βομβιστικής επίθεσης του Οκτωβρίου στη Βηρυτό, υπόβαθρο της οποίας ήταν η διαμάχη στη Δαμασκό.

Σε δήλωσή του τα ξημερώματα της Παρασκευής, το Συμβούλιο εξέφρασε τον φόβο ότι «η κρίση στη Συρία μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα του Λιβάνου» μπροστά και στα περιστατικά «ανταλλαγής πυρών στη μεθόριο που προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στον πληθυσμό του Λιβάνου, επιδρομές, απαγωγές και διακίνηση όπλων μέσω της συρο-λιβανικής μεθορίου».

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης «τη σημασία που έχει ο πλήρης σεβασμός της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του λιβανικού κράτους». Καλεί τους Λιβανέζους «να απόσχουν από οποιαδήποτε εμπλοκή στη συριακή κρίση».

Εκφράζει ανησυχία επίσης για την επίδραση που έχει στον Λίβανο το αυξανόμενο ρεύμα προσφύγων οι οποίοι εγκαταλείπουν τη Συρία για να γλιτώσουν από τις βιαιότητες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας που δόθηκαν στη διάσκεψη του Κουβέιτ στις 29 Ιανουαρίου. Μετά την έκκληση του ΟΗΕ για συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τη Συρία, δόθηκαν δεσμεύσεις για το ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων, ωστόσο μόλις ένα μικρό μέρος από τα χρήματά αυτά έχει καταβληθεί.

Τη δήλωση του Συμβουλίου ανέγνωσε ο ρώσος πρεσβευτής στο ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του οργάνου αυτού το Μάρτιο.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Κίνας, έχει μπλοκάρει τρείς φορές τα δύο τελευταία χρόνια καταδικαστικές αποφάσεις για το καθεστώς της Δαμασκού που ζητούν την επιβολή κυρώσεων.

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ στον Λίβανο Ντέρεκ Πλάμπλι που παρουσίασε την έκθεσή του στο Συμβούλιο, εξέφρασε ενώπιον των δημοσιογράφων «μια διαρκή ανησυχία για το λαθρεμπόριο όπλων μέσω της μεθόριου».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αιματηρές μάχες μεταξύ των συριακών δυνάμεων και ανταρτών σημειώθηκαν την Τετάρτη στα σύνορα με τον Λίβανο, στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας.

Συρία προς Λίβανο: «Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη»

Οι συριακές αρχές προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι θα πλήξουν στον Λίβανο «ένοπλες συμμορίες» που συνεχίζουν να εισχωρούν στη Συρία μέσω των συνόρων για να πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η Συρία περιμένει από το Λίβανο να αποτρέψει τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες από το να χρησιμοποιούν τα σύνορα ως πέρασμα, επειδή στοχεύουν το συριακό λαό και παραβιάζουν τη συριακή κυριαρχία» ανέφερε το συριακό ΥΠΕΞ. Η υπομονή της Δαμασκού «δεν είναι ανεξάντλητη» τονίζεται.

Ο Λίβανος που γνώρισε 30 χρόνια συριακής ηγεμονίας, παραμένει βαθιά διχασμένος ανάμεσα στους πολέμιους και τους υποστηρικτές του καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οι πολιτικές δυνάμεις υπό την σιιιτική Χεζμπολάχ υποστηρίζουν το καθεστώς της Δαμασκού, ενώ η αντιπολίτευση υπό τον σουνίτη Σαάντ Χαρίρι υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι επανέλαβε την Τρίτη ότι η χώρα του τηρεί πολιτική ουδετερότητας όσον αφορά την κρίση στη Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024