Η κουτσουπιά είναι ένα δέντρο που σίγουρα έχεις δει πολλές φορές τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε πάρκα και κήπους και έλεγες «πώς το λένε, ξέρει κανείς;». Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που ρίχνει τα φύλλα του το Νοέμβριο περίπου και μόλις έρθει η άνοιξη βγάζει λουλούδια. Τα λουλούδια του είναι λιλά, μπόλικα μπόλικα σε κάθε τσαμπί. Θα τα χαρείς για πολύ καιρό, ίσως και για πάνω από ένα μήνα. Θα αρχίσει να ανθίζει περίπου τον Απρίλη και σε θερμότερα κλίματα ίσως πιο νωρίς.

Λίγο πριν τελειώσουν τα λουλούδια, θα αρχίσουν να βγαίνουν τα φύλλα. Τα φύλλα της κουτσουπιάς είναι πανέμορφα φυλλαράκια σε σχήμα καρδούλας, και γι’ αυτό λέγονται καρδιόσχημα. Τα λουλούδια θα φτιάξουν αργότερα μικρά σκουρόχρωμα «φασολάκια». Εκεί μέσα κρύβονται οι σπόροι της κουτσουπιάς. Αν τους μαζέψεις το καλοκαίρι, μπορείς να τους αποθηκεύσεις και να τους σπείρεις.

Η κουτσουπιά είναι ό,τι πρέπει για να τη φυτέψεις σε μικρά ή μεγάλα υψόμετρα, ή ακόμη και κοντά στη θάλασσα. Μπορείς να φυτέψεις πολλές μαζί σε δενδροστοιχία για να διαμορφώσεις κάποιο μονοπάτι. Δε γίνεται ιδιαίτερα μεγάλο δέντρο και γι’ αυτό μπορείς να τη φυτέψεις και σε μικρό κήπο ή ακόμη και σε μεγάλη γλάστρα σε μπαλκόνι.

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

 

Μπες στο Κηπολόγιο!

Ρώτα το Κηπολόγιο!

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας