Στην καταδίκη υπερσυντηρητικού ισλαμιστή κληρικού που απείλησε με φετφά κατά ηγετών της αντιπολίτευσης, δηλαδή με εντολές για το θάνατό τους, προχώρησε η κυβέρνηση της Αιγύπτου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για νομικά μέτρα. Αυξημένη η ασφάλεια στις κατοικίες των πολιτικών, οργή από την αντιπολίτευση που χτυπά καμπανάκι κινδύνου για όσα συμβαίνουν.

Ένας από τους κληρικούς, ο Μαχμούντ Σαμπάν, είχε στραφεί κατά του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, του επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, λέγοντας ότι η παράταξη του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης μετριοπαθούς πολιτικού «θέλει να βάλει φωτιά στην Αίγυπτο για να πάρει την εξουσία».

Η ετυμηγορία του νόμου του θεού κατά του Ελ Μπαραντέι «είναι ο θάνατος», σύμφωνα με τον κληρικό που στράφηκε και κατά του πρώην προεδρικού υποψήφιου Χαμντίν Σαμπάχι

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έσπευσε να προειδοποιήσει διά του πρωθυπουργού Χισάμ Καντίλ ότι οι τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε «στάση και αναταραχή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν και νομικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον ενίσχυσε την ασφάλεια στην κατοικία του Ελ Μπαραντέι, αν και η πλευρά του δηλώνει ότι δεν ζήτησε κάτι τέτοιο.

Είχαν προηγηθεί οι επικρίσεις του Ελ Μπαραντέι προς την κυβέρνηση ότι σιωπά για τους φετφάδες.

Τις εντολές του κληρικού καταδίκασαν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και το αυστηρό σαλαφιστικό κόμμα Νουρ που μίλησε για «ανεύθυνες ενέργειες».

Η Αίγυπτος μόλις κατάφερε να συνέλθει από τις βίαιες διαδηλώσεις που συνόδευσαν την επέτειο των δύο ετών από την έναρξη της επανάστασης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και στράφηκαν κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Περίπου 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που έφτασαν μέχρι και έξω από την πόρτα του προεδρικού μεγάρου.

Την Παρασκευή προγραμματίζονται πάντως και νέες διαδηλώσεις την ίδια ώρα που η ένταση επέστρεψε στην Τυνησία μετά τη δολοφονία πολιτικού και την κυβερνητική κρίση που ακολούθησε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press