Όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας και επικοινωνίας, η Google και το Twitter λαμβάνουν τακτικά αιτήματα από κρατικούς και δικαστικούς φορείς ανά τον κόσμο για την επίδοση δεδομένων χρήστη. Αμφότερες οι υπηρεσίες -η Google από το 2009 και το Twitter από τον Ιούλιο του 2012- δημοσιεύουν τις λεγόμενες «Αναφορές Διαφάνειας» με στατιστικά στοιχεία για τα αιτήματα που έλαβαν για την αποκάλυψη δεδομένων χρήστη των υπηρεσιών τους μετά από εντολές δικαστηρίου, την εκτελεστική εξουσία ή την αστυνομία καθώς και για αιτήματα κατάργησης περιεχομένου από κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και κρατικές υπηρεσίες -όπως αναρτήσεις σε blog ή βίντεο στο YouTube.

Οι αναφορές περιορίζονται σε αριθμητικά στοιχεία ανά χώρα και ανά περίπτωση, χωρίς όπως είναι άλλωστε αυτονόητο να αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αιτημάτων αυτών αυξάνεται, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη χρήση των υπηρεσιών τους.

Σύμφωνα με την νεότερη εξαμηνιαία αναφορά της Google, κανένα αίτημα για την επίδοση δεδομένων χρήστη δεν έλαβε η Google από κρατικούς και δικαστικούς φορείς στην Ελλάδα το 2012.

Αντίθετα, το Twitter έλαβε τέτοια αιτήματα για 15 χρήστες της υπηρεσίες microblogging.

Το σχετικό διάγραμμα δείχνει αύξηση των αιτημάτων για την αποκάλυψη δεδομένων χρήστη από κυβερνητικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, την αφαίρεση περιεχομένου και τις καταγγελίες για περιεχόμενο που καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα. «Όλα δείχνουν ότι τα αιτήματα από κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον», αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο της υπηρεσίας.

  • Σε ότι αφορά στα αιτήματα για τους 15 λογαριασμούς Ελλήνων χρηστών, αναφέρεται ως μηδενικό το ποσοστό της πληροφορίας που παράχθηκε ως αποτέλεσμα του αιτήματος.

Αμφότερες οι υπηρεσίες δηλώνουν πως «Όταν είναι εφικτό και νόμιμο» ειδοποιούν τους επηρεαζόμενους χρήστες σχετικά με αιτήματα για την αποκάλυψη δεδομένων τους. Επίσης, και οι δύο, δηλώνουν πως όταν θεωρήσουν ότι ένα αίτημα είναι υπερβολικά ευρύ, επιδιώκουν τον περιορισμό του.

Ανθή Παναγιωτάκη

@techingr

Μπορείτε να κατεβάσετε από το YouTube τα βίντεο που έχετε ανεβάσει στην αρχική τους μορφή, χωρίς τις μετατροπές που έχουν υποστεί από την υπηρεσία (transcoding). Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2012, τo YouTube περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες που απελευθερώνουν τα δεδομένα τους.

Η Αρχειοθέτηση Google σάς δίνει τη δυνατότητα να κάνετε λήψη ενός αντιγράφου των δεδομένων σας που έχουν αποθηκευτεί στα προϊόντα σας Google. Δείτε τι μπορείτε -και τι όχι- να μεταφέρετε από τις υπηρεσίες του Google στον υπολογιστή σας.

Μπορεί να απαιτείται να απέχετε από το Facebook (ή καλύτερα, το Διαδίκτυο γενικώς) για να διαγράψετε το λογαριασμό σας, εντούτοις εάν θέλετε να δείξετε κάτι στους (πραγματικούς) φίλους σας που έχει συμβεί εκεί, μπορείτε να το κάνετε χωρίς να μπείτε στο λογαριασμό σας. Δείτε πόσο εύκολο είναι να κατεβάσετε ό,τι έχετε στο προφίλ σας στο Facebook.

In.gr Τεχνολογία