Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εγκαινίασε το Λούβρο-Λανς, ένα παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου στόχος του οποίου είναι η «αναγέννηση» του Πα-ντε-Καλέ, μιας πρώην περιοχής εξόρυξης άνθρακα, μέσω του πολιτισμού.

Το Λούβρο-Λανς ανοίγει για το κοινό στις 12 Δεκεμβρίου. Με κόστος κατασκευής πάνω από 150 εκατ. ευρώ, το νέο μουσείο έχει ως στόχο να προσελκύσει 500.000 επισκέπτες το χρόνο. Δεν έχει όμως δική του συλλογή.

Το Λούβρο του Παρισιού τού έχει δανείσει 205 έργα που χρονολογούνται από την κλασική αρχαιότητα έως τα μέσα του 19ου αιώνα, για μια έκθεση που θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Το μουσείο θα λαμβάνει έργα και από άλλα μουσεία για προσωρινές εκθέσεις.

Ανάμεσα στα έργα που έχει δανείσει το Λούβρο του Παρισιού στο παράρτημά του είναι αριστουργήματα όπως το αναγεννησιακό έργο Η Παναγία με το θείο βρέφος και την Αγία Άννα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, και το Πορτρέτο του Μπαλτάσαρ Καστιλιόνε του Ραφαήλ.

Η Γαλλική κυβέρνηση επέλεξε το 2004 την υποβαθμισμένη γαλλική πόλη Λανς για να στεγάσει το νέο Λούβρο.

Η Λανς, μια πόλη 35.000 ανθρώπων που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μαστίζεται από την ανεργία μετά το κλείσιμο του τελευταίου ανθρακωρυχείου στην περιοχή, το 1990.

Το Λούβρο-Λανς, ένα φουτουριστικό συγκρότημα πέντε κτιρίων από γυαλί και αλουμίνιο, σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σαναά, βρίσκεται σε μια περιοχή όπου παλιά υπήρχε η είσοδος ενός ορυχείου.

Το Λούβρο-Λανς αποτελεί μέρος μιας κίνησης από τα γαλλικά μουσεία για να μεταφέρουν το έργο τους στις περιφέρειες, μια τάση που ξεκίνησε από το Κέντρο Πομπιντού που άνοιξε ένα μουσείο στη βορειοανατολική πόλη της Μετς το 2010.

Η παρουσία του νέου Λούβρου στη Λανς είναι «ένα μήνυμα ελπίδας για τον πληθυσμό της», τόνισε ο Ολάντ, ο οποίος έγινε δεκτός στο μουσείο από μια ομάδα πρώην ανθρακωρύχων. Ο πρόεδρος της περιοχής Πα-ντε-Καλέ, Ντανιέλ Περσέρον, δήλωσε με τη σειρά του πως «ξέρουμε ότι ένα μουσείο δεν φέρνει την άνοιξη. Σηματοδοτεί όμως το τέλος του χειμώνα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό