Μετά τα κατσίκια, τις γάτες, τα γουρούνια και τα γαϊδούρια, μια ακόμα μάστιγα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα Γκαλάπαγκος, τα μοναδικά νησιά που ενέπνευσαν στον Δαρβίνο τη θεωρία της εξέλιξης: οι αρχές του νησιωτικού συμπλέγματος προσπαθούν τώρα να εξολοθρεύσουν τους εκατοντάδες εκατομμύρια αρουραίους που ανατρέπουν την ισορροπία.

Σχεδόν 22 τόνοι ποντικοφάρμακου σε ειδική μορφή επρόκειτο να πέσουν την Πέμπτη από ελικόπτερο στο Πινσόν και το Πλάσα Σουρ, δύο από τα 19 νησιά των Γκαλάπαγκος, που βρίσκονται περίπου 1.000 χλμ έξω από τις ακτές του Ισημερινού.


To ποντικοφάρμακο σκορπίζεται στα νησιά με ελικόπτερο (Πηγή: AP)

Οι μαύροι και οι νορβηγικοί καφέ αρουραίοι μεταφέρθηκαν στα νησιά από φαλαινοθήρες και πειρατές τον 17ο αιώνα και σύντομα κατέκτησαν όλο το σύμπλεγμα. Τα τρωκτικά τρώνε τα αβγά και τα μικρά των ενδημικών ειδών, τα οποία περιλαμβάνουν γιγάντιες χελώνες, ιγκουάνα, γεράκια και σαύρες. Οι αρουραίοι έχουν επίσης περιορίσει τη βλάστηση από την οποία εξαρτώνται άλλα είδη. Ορισμένα είδη πουλιών αντιμετωπίζουν σήμερα κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης λόγω των εισβολέων.

Δείτε ακόμα:

Μόνο στο νησί του Πινσόν, το οποίο έχει έκταση μόλις 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκτιμάται ότι ζουν δέκα αρουραίοι ανά τετραγωνικό μέτρο, συνολικά 180 εκατομμύρια τρωκτικά.

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε η UNESCO, η οποία χαρακτήρισε τα Γκαλάπαγκος περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1978, προειδοποίησε το 2007 ότι στις απειλές του τουρισμού και των παράνομων μεταναστών έχουν προστεθεί τα εισβάλλοντα είδη. Τα ξενόφερτα, ή «ξενικά», είδη θεωρούνται εξάλλου μια από τις σημαντικότερες αιτίες εξαφάνισης ντόπιων ειδών παγκοσμίως.

Οι γάτες, τα κατσίκια και άλλα ξένα είδη ήταν σχετικά εύκολο να συλληφθούν και να απομακρυνθούν σε προηγούμενες προσπάθειες προστασίας του συμπλέγματος, τα τρωκτικά όμως είναι πολύ πιο περίπλοκο πρόβλημα.

Η Φάση Ι του σχεδίου εξόντωσης των αρουραίων ξεκίνησε το 2011 στο νησί Ραμπίντα υπό τη διεύθυνση της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου Γκαλάπαγκος και με χρηματοδότηση από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Φάση ΙΙ στο Πινσόν και το Πλάσα Σουρ εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,8 εκατομμύρια δολάρια. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στα υπόλοιπα ακατοίκητα νησιά, ενώ τα δύο κατοικημένα νησιά, το Ισαμπέλα και το Σάντα Κρους, θα ακολουθήσουν τελευταία.

Το δηλητηριώδες δόλωμα που χρησιμοποιείται αναπτύχθηκε από την αμερικανική Bell Laboratories και έχει τη μορφή βιοδιασπώμενων μπλε κύβων που προσελκύουν τα τρωκτικά ενώ αφήνουν αδιάφορα άλλα είδη.

Στο Πινσόν οι αρχές αναγκάστηκαν να αιχμαλωτίσουν προσωρινά 34 σπάνια γεράκια, τα οποία θα κινδύνευαν αν κατανάλωναν δηλητηριασμένους αρουραίους, ενώ στο Πλάζα Σουρ αιχμαλωτίστηκαν 40 ιγκουάνα.

Η Bell Laboratories διαβεβαιώνει ότι οι νεκροί αρουραίοι δεν θα δημιουργήσουν περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς το ποντικοφάρμακο περιέχει μια αντιπηκτική ουσία που κάνει τα ψοφίμια να ξεραίνονται και να αποσυντίθενται σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press