Διαρροή ήλιου που εντοπίστηκε λίγες ώρες πριν από την πυροδότηση ανάγκασε τη Νότιο Κορέα να αναβάλλει την απόπειρά της να θέσει για πρώτη φορά δορυφόρο σε τροχιά.

Ο πύραυλος KSLV-I, ο οποίος συνδυάζει ένα κατώτερο στάδιο ρωσικής κατασκευής με ένα δεύτερο στάδιο υγρών καυσίμων που αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία, επρόκειτο να εκτοξευτεί το βράδυ της Παρασκευής από το Διαστημικό Κέντρο Νάρο, περίπου 485 χλμ νότια της Σεούλ.

Ο πύραυλος των 140 τόνων πρέπει τώρα να απομακρυνθεί από την εξέδρα εκτόξευσης και να επιστρέψει στο κτήριο συναρμολόγησης. Θεωρητικά μπορεί να εκτοξευτεί σε τρεις μέρες, το πιθανότερο όμως είναι ότι δεν θα προλάβει το παράθυρο εκτόξευσης που λήγει στις 30 Οκτωβρίου.

Αποτυχημένες ήταν και οι δύο προηγούμενες εκτοξεύσεις του KSLV. Στην πρώτη, το 2009, ο πύραυλος έφτασε σε τροχιά, ωστόσο μια βλάβη στο σύστημα απελευθέρωσης του φορτίου τον εμπόδισε να το θέσει σε τροχιά. Ακολούθησε δεύτερη απόπειρα το 2010, ο πύραυλος όμως εξερράγη δύο λεπτά μετά την εκτόξευση, μια αποτυχία για την οποία Σεούλ και Μόσχα κατηγόρησαν η μία την άλλη.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, για πολλά χρόνια οι διαστημικές φιλοδοξίες της Σεούλ συναντούσαν τα εμπόδια που έθεταν οι ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούσαν ότι το πυραυλικό πρόγραμμα της Νοτίου Κορέας θα οδηγούσε σε νέα κούρσα εξοπλισμών με τη Βόρειο Κορέα.

Ακόμα και σήμερα ο προϋπολογισμός του διαστημικού προγράμματος περιορίζεται στα 320 εκατομμύρια δολάρια, ποσό αμελητέο σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που επενδύουν στο Διάστημα η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία.

Η Ιαπωνία και η Κίνα εκτόξευσαν τους πρώτους δορυφόρους τη δεκαετία του 1970 και η Ινδία ακολούθησε το 1980.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ