Δύο χρόνια επιπλέον στην Ελλάδα για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα αλλά και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προβλέπει προσχέδιο μνημονίου κατανόησης (MoU) Αθήνας και τρόικας, γνώση του οποίου επικαλείται η γερμανική Sueddeutsche Zeitung την Τετάρτη, με ανοικτό ακόμη το ζήτημα του πώς θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που θα προκύψει.

Αξιωματούχοι στο περιβάλλον της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται από την πλευρά του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων φέρεται να επιβεβαίωσαν την ύπαρξη τέτοιας πρότασης, αν και σημειώνουν ότι οι όροι της βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα: «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τίποτε, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» ανέφερε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Αλλά και από το Βερολίνο τα σχόλια ήταν ανάλογα: «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει η έκθεση, επομένως δεν υπάρχει έδαφος επί του οποίου θα μπορούσε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση. Η επιμονή μας σε αυτή την έκθεση δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το γεγονός ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας αυτή την μέθοδο εργασίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Μάρτιν Κότχαους σημείωσε ότι το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας. Όταν η έκθεση θα είναι έτοιμη, θα γίνει η απαραίτητη συζήτηση και θα ληφθούν οι αποφάσεις, τόνισε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, μαζί με την επιμήκυνση του προγράμματος για το 2016, παράταση θα δοθεί και για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, την αγορά ενέργειας και τις αποκρατικοποιήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει η SZ, μπορεί επίσης να ελπίζει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Αθήνα και τρόικα καταρτίζουν σύμφωνα με την εφημερίδα, μνημόνιο κατανόησης στο οποίο επισημαίνεται μεταξύ άλλων η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα έχει συγκεντρώσει από τις αποκρατικοποιήσεις μόνο 8,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 -έναντι του μέχρι τώρα στόχου για 19 δισ. ευρώ.

Διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος θα προκαλέσει χρηματοδοτικό κενό που υπολογίζεται, σύμφωνα με την SZ, μεταξύ 15 και 18 δισ. ευρώ. Το πώς θα καλυφθεί το κενό παραμένει ανοικτό.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν συζητηθεί στις Βρυξέλλες είναι η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, στην τιμή διαπραγμάτευσης (αρκετά χαμηλότερη της ονομαστικής). Ενδιάμεσα έχει συζητηθεί, σύμφωνα με την SZ, και ένα έμμεσο «κούρεμα» με μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια στήριξης που έχουν ήδη δοθεί.

Υπενθυμίζεται ότι για πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είχε μιλήσει ανοικτά ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ. Δημοσίευμα ήθελε και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να εξετάζει τέτοια επιλογή, η οποία θα χρηματοδοτείτο από τον ESM .

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ