Τρίτη και φαρμακερή: Τις εντυπώσεις από το τελευταίο ντιμπέιτ θέλουν πάση θυσία να κερδίσουν οι δύο υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο, που κονταροχτυπιούνται για τελευταία φορά στο πλατό το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης) ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δείχνουν -περίπου- ισόπαλους και η κατάσταση στις περισσότερες πολιτείες μοιάζει να έχει ήδη καθοριστεί. Η ατζέντα της τελευταίας τηλεμαχίας επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική, που θεωρείται ευνοϊκό έδαφος για τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ο Ρόμνεϊ έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να υπερασπιστεί εαυτόν ακόμη και στα δύσκολα.

Η πορεία των δημοσκοπήσεων σχηματίζει μία εικόνα στην οποία οι 41 από τις συνολικά 50 πολιτείες φαίνεται να έχουν αποφασίσει ποιον θέλουν να στείλουν στο Λευκό Οίκο, αλλά ανάμεσα στις αμφίρροπες παραμένουν καθοριστικής σημασίας πολιτείες -κυρίως το Οχάιο και η Φλόριντα (στη δεύτερη γίνεται και το τελευταίο ντιμπέιτ).

Η τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας (Reuters/Ipsos) επιβεβαιώνει ότι η μάχη δίνεται στο νήμα, με αμφότερους Ομπάμα και Ρόμνεϊ να συγκεντρώνουν ποσοστό 46% μεταξύ των ερωτηθέντων που είναι πιθανό να ψηφίσουν.

Κυριακάτικη δημοσκόπηση των NBC και Wall Street Journal, μετά τα δύο ντιμπέιτ, εμφάνιζε και τους δύο υποψήφιουςκοντά στο 47% στο κοινό όσων πιθανώς ψηφίσουν. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν τα ντιμπέιτ, ο Ομπάμα είχε προβάδισμα τριών μονάδων.

Ωστόσο, ο Ομπάμα διατηρεί προβάδισμα πέντε μονάδων στο κοινό όσων έχουν ήδη γραφτεί να ψηφίσουν -η διαφορά των δύο κοινών είναι κρίσιμη. Στις σημαντικότερες δημογραφικές ομάδες, ο Ρόμπεϊ έχει προβάδισμα στους άνδρες, ο Ομπάμα στις γυναίκες και οι δυο τους είναι ουσιαστικά ισόπαλοι στους ψηφοφόρους στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Η τηλεμαχία της Δευτέρας είναι η τελευταία ευκαιρία για άμεση αντιπαράθεση. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επικεντρώσει τη πρόσφατη αντεπίθεσή τους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στην πυρπόληση του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για βιαστική αξιολόγηση του περιστατικού και ελλιπή πρότερο σχεδιασμό.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να στηρίξει τον Ομπάμα, με την Χίλαρι Κλίντον να αναλαμβάνει την πολιτική εύθυνη για τα περιστατικά, υπογραμμίζοντας πως ο Λευκός Οίκος δεν είχε αρμοδιότητα. Η Λιβύη όμως σίγουρα θα βρεθεί στο τραπέζι της τελευταίας τηλεμαχίας.

Εκτός από τη διπλωματία, ο Ομπάμα έχει αρκετά ισχυρή εικόνα στο αμερικανικό κοινό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας -ο ίδιος δεν χρειάζεται καν να υπενθυμίσει στο κοινό το πότε και πώς «εξουδετερώθηκε» ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο πραγματικός αντίκτυπος των ντιμπέιτ στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι πάντοτε αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ των επικοινωνιολόγων -και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μετρήσιμος. Την επαύριο του ντιμπέιτ, η προεκλογική εκστρατεία των δύο στρατοπέδων ανεβάζει ταχύτητα για τις τελευταίες δύο εβδομάδες του αγώνα: Οι πρώτοι σταθμοί του μεγάλου δρομολογίου του Ομπάμα είναι η Φλόριντα και το Οχάιο και του Ρόμνεϊ το Κολοράντο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ