Αντικρούει με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τα δημοσιεύματα που θέλουν τρία στα τέσσερα φάρμακα που κυκλοφορούν να ειναι γενόσημα, υπογραμμίζοντας ότι η διατύπωση αυτή οδηγεί σε παρερμηνείες και δεν απηχεί την πραγματικότητα.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΦ σημειώνει ότι είναι επίσης ανακριβείς οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για «ποσοστό 18% της συνταγογράφησης σήμερα αφορά σε γενόσημα τα οποία, ωστόσο, σε αξίες καταλαμβάνουν το 56% της αγοράς».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι:
1. Η αναφορά ότι «τρία στα τέσσερα φάρμακα που κυκλοφορούν αφορούν σε γενόσημα» δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Το ότι κάποια φάρμακα έχουν άδειες κυκλοφορίας δεν σημαίνει ότι συνταγογραφούνται και κατά συνέπεια δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση της δαπάνης.

2. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IMS (Ιούλιος 2011-Ιούλιος 2012) και με βάση την κατηγοριοποίηση από τον ΕΟΦ, το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων είναι 18% σε όγκους και 14% σε αξίες.

3. Η αναφορά περί γενοσήμων στο 56% της αγοράς σε αξίες πιθανότατα προκύπτει από τον συνυπολογισμό των γενοσήμων μαζί με τα πρωτότυπα εκτός πατέντου. Από πότε τα πρωτότυπα εκτός πατέντου χαρακτηρίζονται ως γενόσημα; Όταν η νομοθεσία σε όλη την Ευρώπη διαχωρίζει τα πρωτότυπα από τα γενόσημα και αναγνωρίζει υψηλότερες τιμές για τα πρώτα, ποια άραγε συμφέροντα εξυπηρετεί η εξίσωση αυτή;

4. Το συγκεκριμένο «τέχνασμα» έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγαλοεισαγωγέων. Το θέμα έχει επισημανθεί και με σχετική αναφορά από την επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα φάρμακα της Task Force, σύμφωνα με την οποία τα γενόσημα και τα πρωτότυπα εκτός πατέντου θα πρέπει να υπολογίζονται ξεχωριστά, ως διακριτά συστατικά της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, τονίζει: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε κλίμα έντονων πιέσεων, διεξάγει σημαντική προσπάθεια για την επικράτηση ομαλών συνθηκών στην φαρμακευτική αγορά και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτικά φάρμακα, καταθέτοντας προτάσεις που επιτυγχάνουν την επιθυμητή εξοικονόμηση και ταυτόχρονα επιτρέπουν την ύπαρξη εγχώριας παραγωγής. Θεωρούμε ότι ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία λαμβάνονται αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πρέπει να υποκύπτει στην άκριτη υιοθέτηση ανυπόστατων δεδομένων που παραπλανούν και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις».

health.in.gr