Ισραηλινό δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος του Ισραήλ δεν είχε καμία υπαιτιότητα για τον θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι, που έχασε τη ζωή της στη Λωρίδα της Γάζας κάτω από έναν εκσκαφέα του ισραηλινού στρατού το 2003, σε επιχείρηση κατεδάφισης σπιτιών Παλαιστινίων.

Η οικογένεια της Κόρι είχε καταθέσει μήνυση για αμέλεια εναντίον του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.

Όπως αναφέρει το BBC, ο δικαστής έκρινε ότι ο θάνατος της 23χρονης ήταν ένα «λυπηρό ατύχημα» και ότι το κράτος δεν είχε ευθύνη.

Η Κόρι έχασε τη ζωή της προσπαθώντας να σταματήσει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων στην Γάζα.

Επίσης, ο δικαστής είπε ότι η Κόρι προστάτευε τρομοκράτες σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Ακόμη, έκρινε ότι ο οδηγός της μπουλντόζας δεν είχε δει την Κόρι, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από το σημείο της επιχείρησης.

«Η Κόρι δεν απομακρύνθηκε από την περιοχή, όπως κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος θα είχε κάνει» έκρινε το δικαστήριο.

Ο δικαστής πρόσθεσε ότι το κράτος του Ισραήλ δεν οφείλει να πληρώσει αποζημίωση.

Η οικογένεια της νεκρής είχε ζητήσει συμβολική αποζημίωση ύψους ενός δολαρίου, καθώς και τα δικαστικά έξοδα. Στη μήνυση κατηγορούσαν το Ισραήλ για ανθρωποκτονία, καθώς και για το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησε καμία αξιόπιστη έρευνα για το γεγονός.

Έρευνα που πραγματοποίησε το 2003 ο ισραηλινός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του δεν ευθύνονται για τον θάνατο της Κόρι. Η έρευνα του στρατού είχε αποφανθεί ότι η Ρέιτσελ Κόρι δεν ήταν ορατή από τον εκσκαφέα και ότι σκοτώθηκε από συντρίμμια που την καταπλάκωσαν.

Αλλά οι υποστηρικτές της υποστήριξαν ότι είναι αδύνατον να μην την είδε ο χειριστής του μηχανήματος.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ημέρα που σκοτώθηκε η Κόρι την δείχνουν με φωσφοριζέ πορτοκαλί γιλέκο να κρατάει έναν τηλεβόα και να προσπαθεί να εμποδίσει τον εκσκαφέα του ισραηλινού στρατού.

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, καταφέρθηκαν εναντίον της αρχικής έρευνας του στρατού για την υπόθεση λέγοντας ότι δεν υπήρξε ούτε λεπτομερής ούτε αξιόπιστη.

Η Ρέιτσελ Κόρι ήταν ακτιβίστρια και διοργάνωνε εκδηλώσεις υπέρ της ειρήνης στη γενέτειρά της στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, ενώ ήταν εθελόντρια του φιλοπαλαιστινιακού Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM).

Το 2003 βρισκόταν στην Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας μαζί με άλλους διαδηλωτές, μέλη του Κινήματος. Είχαν σχηματίσει ανθρώπινες ασπίδες, για να εμποδίσουν τον ισραηλινό στρατό να κατεδαφίσει σπίτια Παλαιστινίων.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στην περιοχή δρούσαν ένοπλοι και ότι οι διαδηλωτές δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη.

Ο Βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο Το Όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι βασισμένο σε ημερολόγια και ηλεκτρονικά μηνύματα της Κόρι, το οποίο παρουσιάστηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένου του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Το όνομα της φέρει τιμητικά το σκάφος Ρέιτσελ Κόρι, το οποίο επιχείρησε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά είχε καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό στις 5 Ιουνίου 2010.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό