Τα trojan (τρόγιαν) ή trojan horse (Δούρειος Ίππος) θεωρούνται ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους υπολογιστές. Ο όρος προέρχεται από τον Δούρειο Ίππο στον Τρωικό Πόλεμο και στην πληροφορική αναφέρεται σε αρχεία τα οποία «μεταμφιέζονται» ως χρήσιμα για τον υπολογιστή, ενώ στην πραγματικότητα προκαλούν τεράστια προβλήματα.

Αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, είναι επικίνδυνα και προκαλούν δυσεπίλυτα προβλήματα. δεν μεταδίδονται όμως με την ταχύτητα των ιών. Οι κατασκευαστές τους χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές μετάδοσης με αυτές του spyware, μόνο που στην περίπτωση των trojan οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στην κλοπή δεδομένων, αλλά επεκτείνονται και σε λειτουργικά προβλήματα.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκαλούν είναι ότι δίνουν πρόσβαση σε άλλους στον υπολογιστή σας, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή δεδομένων, να απενεργοποιήσουν το λογισμικό προστασίας που χρησιμοποιείτε ή να σας εμπλέξουν σε ενέργειες άρνησης παροχής υπηρεσιών σε δικτυακούς τόπους-στόχους (Denial-of-service attack, DoS). Επίσης, μπορεί να επηρεάζουν την πλοήγηση στο Ιnternet, να ανοιγοκλείνουν τον υπολογιστή σας, αλλά και να καταγράφουν το τι πληκτρολογείτε.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr