Σκληρή στάση στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, στις αλλαγές στα εργασιακά και στο θέμα των αναγκών της χρηματοδότησης της Κύπρου κράτησε χθες η τρόικα στις διαβουλεύσεις της με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου, τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγαν να δώσουν στις κυπριακές αρχές τις εκτιμήσεις τους για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Αρκέστηκαν σε μια γενική αναφορά ότι υπάρχει χάσμα εκτιμήσεων με τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι κυπριακές αρχές. Η στάση τους αυτή αποδίδεται εν μέρει στις αποκλίσεις που υπάρχουν στις δικές τους εκτιμήσεις, καθώς το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη της κεφαλαιακής στηρίξεως στα 11 δισ. ευρώ ενώ η ΕΚΤ υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 9 δισ. ευρώ.

Στο θέμα των αξιογράφων των τραπεζών η τρόικα θεωρεί αναπόφευκτη την μετατροπή τους σε μετοχές, κάτι που οδηγεί σε πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών. Η πρόταση είναι η μετατροπή να γίνει στην ονομαστική αξία των αξιογράφων, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνεπάγεται κεφαλαιουχικές ζημιές 75% για τους ομολογιούχους.

Οι κυπριακές αρχές έθεσαν το ζήτημα της πιθανής εξαπάτησης των ομολογιούχων κατά τη διάθεση των αξιογράφων με την τρόικα να αποδέχεται την δημιουργία ενός ταμείου αποκατάστασης όσων αποδειχθεί ότι εξαπατήθηκαν. Οι πόροι του ταμείου αυτού θα προέρχονται από πρόστιμα που θα πληρώνουν οι τράπεζες σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη στη διάθεση των αξιογράφων.

Επόμενο κεφάλαιο για την τρόικα είναι η εξέταση των κρίσιμων εργατικών ζητημάτων σε συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ