Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν επιτυχημένες δοκιμές εμβολίου κατά της νικοτίνης, το οποίο μειώνει σημαντικά την ποσότητα που απορροφά ο οργανισμός, διευκολύνοντας την διακοπή του καπνίσματος.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέα Υόρκη δοκίμασαν το εμβόλιο σε πειραματόζωα και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της νικοτίνης στον εγκέφαλο των ποντικιών μειώθηκαν κατά 85% μετά τον εμβολιασμό. Στόχος του εμβολίου είναι η δημιουργία μονοκλωνικών αντισωμάτων που εμποδίζουν την είσοδο της νικοτίνης στην αιματική κυκλοφορία και τελικά στον εγκέφαλο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μια δόση του εμβολίου είναι επαρκής ώστε να «καθαρίσει» το αίμα από τη νικοτίνη, πριν αυτή έχει οποιαδήποτε βιολογική επίδραση. Πάντως δεν είναι ακόμη βέβαιο αν η μείωση κατά 85% της απορρόφησης της νικοτίνης από τον εγκέφαλο, μπορεί να επαναληφθεί και στους ανθρώπους ή αν είναι επαρκή για την διακοπή του καπνίσματος.

Ο Δρ Ρόναλντ Κρίσταλ επικεφαλής των ερευνητών διευκρινίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες μέχρι το εμβόλιο να μπορέσει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Είναι ωστόσο αισιόδοξος ότι όταν αυτό καταστεί εφικτό, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για τους καπνιστές που θέλουν να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να δοκιμάσουν το πειραματικό εμβόλιο σε αρουραίους και εν συνεχεία σε πιθήκους για να καταλήξουν σε κλινικές δοκιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες ερευνητικές ομάδες εργάζονται πάνω στη δημιουργία «αντικαπνιστικών» εμβολίων, αλλά επί του παρόντος δεν έχει σημειωθεί επιτυχία, καθώς η αποτελεσματικότητα τους εξαντλείται εντός ολίγων εβδομάδων από την ένεση των δραστικών ουσιών.

Το εμβόλιο που προτείνει η ομάδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ ακολουθεί διαφορετική τακτική, δημιουργώντας ένα «γενετικό» εμβόλιο. Ο γενετικά τροποποιημένος ιός που περιέχει τις «εντολές» για τη δημιουργία των αντισωμάτων κατά της νικοτίνης εισάγεται στα κύτταρα του αίματος και εκεί αρχίζει η μαζική παραγωγή τους.

Επειδή όμως η τακτική αυτή στηρίζεται στην εισαγωγή ιού έστω και τροποποιημένου ώστε να είναι αβλαβής για τον οργανισμό, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν προκύπτει ζήτημα ασφάλειας για τον άνθρωπο.

Τέλος, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μελλοντικά δεν θα ανακύψει κάποιο ηθικό δίλημμα στην περίπτωση που προταθεί εμβολιασμός κατά της νικοτίνης από την παιδική ηλικία ώστε να διασφαλιστεί η μη απαρχή της ανθυγιεινής συνήθειας του καπνίσματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία το 70-80% των καπνιστών που έχει διακόψει το τσιγάρο, εντός έξι μηνών δυστυχώς υποτροπιάζει.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ