Η πρώτη ιδιωτική αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αποδεικνύεται διπλά κερδοφόρος: εκτός από την αμοιβή που θα λάβει από τη NASA για τον ανεφοδιασμό του τροχιακού συγκροτήματος, η εταιρεία SpaceX θα κερδίσει ακόμα μερικές χιλιάδες δολάρια για την εκτόξευση ενός άλλου, πιο ασυνήθιστου φορτίου: ο πύραυλος Falcon που αναχώρησε την Τρίτη μετέφερε και τις στάχτες του Τζέιμς Ντούαν, του ηθοποιού που έμεινε στην ιστορία ως ο μηχανικός «Σκότι» στο Star Trek.

H εκτόξευση της Τρίτης θεωρείται ορόσημο στην ιστορία των διαστημικών επιχειρήσεων, καθώς η SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει υπηρεσίες διαστημικών μεταφορών για λογαριασμό της NASA.

Ο πύραυλος μετέφερε την κάψουλα Dragon, η οποία υποβάλλεται τώρα σε δοκιμές και προγραμματίζεται να συνδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την Παρασκευή.

Το δεύτερο στάδιο του πυραύλου, το οποίο βρισκόταν κάτω από το Dragon και αποσυνδέθηκε από τον πύραυλο δέκα λεπτά μετά την εκτόξευση, εκτελούσε παράλληλα χρέη φέρετρου: μετέφερε σε τροχιά μια τεφροδόχο που περιείχε τις στάχτες 300 ανθρώπων, ανάμεσά τους ο Τζέιμς Ντούαν, ο αστροναύτης της αποστολής Μercury Γκόρντον Κούπερ.

Την επιμνημόσυνη επιχείρηση είχε οργανώσει η εταιρεία διαστημικών κηδειών Celestis, η οποία χρεώνει περίπου 3.000 δολάρια για κάθε «συμμετέχοντα», όπως προτιμά να αποκαλεί τους πελάτες της.

Η ειρωνεία είναι ότι ο «Σκότι» του Σταρ Τρεκ είχε προσπαθήσει ακόμα δύο φορές να διακτινιστεί στο Διάστημα, μετά τον θάνατό του το 2005 σε ηλικία 85 ετών.

Η πρώτη απόπειρα ήταν το 2007, όταν ένα μέρος από την τέφρα του εκτοξεύτηκε με πύραυλο της αμερικανικής εταιρείας UP Aerospace Ιnc., ο οποίος έφτασε σε ύψος 112 χιλιομέτρων και στη συνέχεια έπεσε πίσω στο έδαφος.

Ακολούθησε μια ακόμα προσπάθεια το 2008, αυτή τη φορά με πύραυλο της SpaceX που παρουσίασε βλάβη και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Την Τρίτη, όμως, ο Σκότι κατάφερε επιτέλους να φτάσει στον ουρανό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο