Δηλητηριασμένο βρήκε την προηγούμενη εβδομάδα ένα γύπα Ασπροπάρη ένας κτηνοτρόφος στην προστατευμένη περιοχή Αντιχασίων όρων –Μετεώρων του δικτύου Natura 2000. Ο Ασπροπάρης Γύπας είναι το πιο απειλούμενο είδος Γύπα και σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας η χώρα μας φιλοξενεί 30-50 ζευγάρια.

Ο γύπας κατάφερε να επιβιώσει, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του κτηνοτρόφου, ο οποίος το μετέφερε σε κτηνίατρο που συνεργάζεται με την Ομάδα Διάσωσης και Περίθαλψης Άγριων Ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. για να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες . Τώρα τον φροντίζει ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα και προβλέπεται να τον απελευθερώσει στο φυσικό του περιβάλλον την ερχόμενη Κυριακή.

Στην περιοχή που βρέθηκε το δηλητηριασμένο αρπακτικό βρίσκονται η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία , ο Αρκτούρος και το Δασαρχείο Καβάλας και ερευνούν για τυχόν άλλα δηλητηριασμένα ζώα, καθώς ο γύπας βρέθηκε δίπλα σε ένα δηλητηριασμένο σκύλο. Επιπλέον, από τη φωλιά λείπει το ταίρι του Ασπροπάρη, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι έχει κι αυτό δηλητηριαστεί και πιθανώς θανατωθεί.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, δυστυχώς αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική των ελλήνων παραγωγών, που χρησιμοποιούν τα δηλητηριασμένα δολώματα για να εξοντώσουν ζώα όπως η αλεπού, ο λύκος ,η αρκούδα και αδέσποτα που κάνουν ζημιά στην παραγωγή ή στο κοπάδι τους. Τα ζώα αυτά, όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούνται λανθασμένα ως επιβλαβή, Την ίδια πρακτική υιοθετούν και οι παράνομοι κυνηγοί, για να ελέγχουν τους θηρευτές των θηρεύσιμων ειδών , όπως για παράδειγμα την αλεπού που τρέφεται με λαγούς , πέρδικες κλπ., με θύματα πολλές φορές τα κυνηγητικά σκυλιά τους.

Η δηλητηρίαση του Ασπροπάρη είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης μέσα σε ένα δίμηνο. Το πρώτο είχε συμβεί στην προστατευμένη περιοχή των Στενών του Νέστου, με θύματα 6 προστατευμένα αρπακτικά πουλιά και θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά των τελευταίων χρόνων .

Μάθετε περισσότερα για τον Ασπροπάρη Γύπα

in.gr