Όταν τρώμε ή πίνουμε κάτι παγωμένο, όπως ένα παγωτό ή ένα αναψυκτικό, δεν παγώνει μόνο ο λαιμός μας, αλλά και ο εγκέφαλος μας, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο επιστημονικού συνεδρίου πειραματικής βιολογίας.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Χόρχε Σεραδόρ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με το Scientific American, κάνοντας πειράματα διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος τρώει πολύ γρήγορα κάτι πολύ παγωμένο, είναι πιθανόν να αισθανθεί έντονο πονοκέφαλο, ιδίως στους κροτάφους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν πιούμε απότομα ένα παγωμένο αναψυκτικό ή νερό.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με ομάδα 13 εθελοντών που κλήθηκαν να πιουν ή να φάνε κάτι παγωμένο και στη συνέχεια αξιολόγησαν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο τους.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η παγωμένη τροφή ή το υγρό, προκαλούσαν απότομη αύξηση της ροής του αίματος στην κύρια αρτηρία του εγκεφάλου που βρίσκεται όπισθεν των οφθαλμών, με αποτέλεσμα η διαστολή της αρτηρίας να προκαλεί κεφαλαλγία. Ο πόνος υποχωρούσε όταν περιοριζόταν η ροή του αίματος και η αρτηρία επανερχόταν στην αρχική της διάμετρο.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι επειδή ο εγκέφαλος είναι ζωτικό όργανο, είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Όταν λοιπόν κάτι παγωμένο εισάγεται στον οργανισμό ξαφνικά, τότε ως αυτοάμυνα διαστέλλει τις αρτηρίες και αυξάνεται η ροή του αίματος για να διατηρηθεί σε σταθερή θερμοκρασία ο εγκέφαλός. Ωστόσο, επειδή το κρανίο έχει δεδομένη δομή, η απότομη αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση και προκαλείται κεφαλαλγία.

Παρόμοιες αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο παρατηρούνται στις ημικρανίες, στους μετα-τραυματικούς πονοκεφάλους και σε άλλες μορφές πονοκεφάλου.

Αν οι μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν αυτή τη συσχέτιση παγωμένου – κυκλοφορίας αίματος – πόνου, τότε η εύρεση τρόπων για τον περιορισμό της ροής του αίματος στο κρανίο θα μπορούσε να αποτελέσει μία νέα θεραπευτική μέθοδο.

Το μήνυμα λοιπόν της μελέτης είναι να πίνουμε ή να τρώμε με αργό ρυθμό, ώστε να δίνουμε στον εγκέφαλό μας τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

ΑΠΕ,health.in.gr