31 Μαρτίου: Μέσα στο έντονα δυσμενές πολιτικό κλίμα, με τη λέξη «κάθαρση» να κυριαρχεί παντού, η Βουλή ψηφίζει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή εκλογικού νόμου που πλησιάζει κατά πολύ την απλή αναλογική.

8 Απριλίου: Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστέρα, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λ.Κύρκος. Παράλληλα, η κυβέρνηση προκηρύσσει εκλογές για τις 18 Ιουνίου.

3 Μαΐου: Οι δήμαρχοι Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης (Μ.Έβερτ, Ανδρ.Ανδριανόπουλος και Σ.Κούβελας) παραιτούνται από τις θέσεις τους για να πολιτευτούν με τη ΝΔ.

18 Μαΐου: Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ αποκλείει από τους συνδυασμούς του κόμματος τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, που κατηγορείται για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

25 Μαΐου: Αποκλείονται από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ οι Γ.Πέτσος, το όνομά του οποίου αναφέρεται στην υπόθεση Κοσκωτά, και Γ.Παπαδημητριου, ο οποίος επέκρινε την πολιτική του κόμματος.

18 Ιουνίου: Διενεργούνται ταυτοχρόνως εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αναδεικνύει πρώτο κόμμα τη ΝΔ 44,2%, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 39,1%, ο ΣΥΝ 13,1% και η ΔΗΑΝΑ 1%. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή στον Κ.Μητσοτάκη να ξεκινήσει συζητήσεις για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Στις ευρωεκλογές, η ΝΔ καταλαμβάνει 40,4%, το ΠΑΣΟΚ 35,9, ο ΣΥΝ 14,3% και η ΔΗΑΝΑ 1,3%.

22 Ιουνίου: Ενώ το ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συνεργασία με τη ΝΔ, ο Ανδρέας Παπανδρέου εισάγεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

1 Ιουλίου: Σχηματίζεται η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη. Έχουν προηγηθεί οι άκαρπες επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΝ – ΠΑΣΟΚ.

20 Σεπτεμβρίου: Η Βουλή, με 169 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές, και χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των υποκλοπών.

26 Σεπτεμβρίου: Δολοφονείται από τη 17 Νοέμβρη ο βουλευτής της ΝΔ και γαμπρός του Κ.Μητσοτάκη, Παύλος Μπακογιάννης.

27 Σεπτεμβρίου: Η Βουλή αποφασίζει υπέρ της παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση Κοσκωτά τους: Ανδρέα Παπανδρέου (166 υπέρ, 121 κατά, 7 λευκά), Αγ.Κουτσόγιωργα (238 υπέρ, 36 κατά), Παν.Ρουμελιώτη (170 υπέρ, 118 κατά), Γ.Πέτσο (219 υπέρ, 45 κατά) και Δ.Τσοβόλα (168 υπέρ, 121 κατά).

1 Οκτωβρίου: Μετά την ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Γ.Ράλλης ανακοινώνει την επιστροφή του στη ΝΔ.

7 Οκτωβρίου: Παραιτείται η κυβέρνηση Τζαννετάκη.

8 Οκτωβρίου: Η ΔΗΑΝΑ αποφασίζει να μην πάρει μέρος στις εκλογές, ενώ μετά από σύσκεψη στην Εκάλη (με τη συμμετοχή των Γ.Αρσένη, Γ.-Α. Μαγκάκη, Ι.Μπούτου, Μ.Νικολινάκου, Μ.Γλέζου, Κ.Λαλιώτη, Α.Τσοχατζόπουλου, Ι.Χαραλαμπόπουλου, Απ.Κακλαμάνη και Αντ.Λιβάνη) ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

12 Οκτωβρίου: Σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Γρίβα και προκηρύσσονται εκλογές για τις 5 Νοεμβρίου.

5 Νοεμβρίου: Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, έτσι και σε αυτές κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την αυτοδυναμία (ΝΔ 46,2%, ΠΑΣΟΚ 40,7% και ΣΥΝ 11%).

23 Νοεμβρίου: Μετά από σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Χαρίλαο Φλωράκη, σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ