Έπειτα από μια προγραμματισμένη χειμερινή διακοπή, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN τέθηκε ξανά σε λειτουργία και μάλιστα στα νέα, υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Οι χιλιάδες ερευνητές που συμμετέχουν στο πείραμα έχουν ως βασικό στόχο για το 2012 να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ύπαρξη του περιβόητου μποζονίου του Χιγκς, μέρος του θεωρητικού μηχανισμού που δίνει στην ύλη τη μάζα της.

Στα τέλη της περυσινής χρονιάς, οι υπεύθυνοι των δύο βασικών ανιχνευτών του επιταχυντή, του ATLAS και του CMS, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ίχνη του σωματιδίου, τα οποία όμως δεν επαρκούν για την οριστική επιβεβαίωση της ύπαρξής του.

Η αναζήτηση φαίνεται ότι πλησιάζει στο τέλος της, καθώς οι υπεύθυνοι του Tevatron, ενός μικρότερου επιταχυντή που έχει πλέον τεθεί εκτός λειτουργίας στο Fermilab των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν λίγο αργότερα ότι εντόπισαν ανάλογες ενδείξεις στα δεδομένα του αρχείου τους.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα πειράματα έδειξαν ότι το Χιγκς πρέπει να έχει μάζα γύρω στα 125 GeV (εκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ), είναι δηλαδή περίπου 130 φορές βαρύτερο από ένα πρωτόνιο.

Δεδομένου ότι η μάζα και η ενέργεια είναι ισοδύναμες, σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, το «ηλεκτρονιοβόλτ» είναι η μονάδα στην οποία μετράται και η ενέργεια του LHC.

Τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του LHC, οι δέσμες πρωτονίων που συγκρούονται μέσα στην κυκλική σήραγγα του συστήματος είχαν συνολική ενέργεια 7 TeV (δισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ).

Από την Τετάρτη, όμως, η ενέργεια των συγκρούσεων αυξήθηκε στα 8 TeV, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ και αυξάνει σημαντικά την καταγραφή συγκρούσεων από τις οποίες παράγεται το Χιγκς.

«Η αύξηση της ενέργειας έχει ως στόχο την μεγιστοποίηση της δυνατότητας ανακαλύψεων στον LHC» εξήγησε ο Σέρτζιο Μπερτολούτσι, διευθυντής Ερευνών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας.

Ο LHC θα συνεχίσει να λειτουργεί και να παράγει δεδομένα μέχρι το Νοέμβριο, οπότε θα τεθεί εκτός λειτουργίας για 20 μήνες προκειμένου να αναβαθμιστεί.

Μετά την αναβάθμιση, η ενέργεια θα αυξηθεί περαιτέρω στο ανώτατο όριο των 14 TeV.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ